Hlavní obsah

Pastelové fantazie Antonína Gavlase jsou k vidění v Muzeu Beskyd ve Frýdku-Místku

Novinky, Josef Zajíc

Na frýdeckém zámku v Muzeu Beskyd vystavuje od 2. července mistr pastelových, klidných barev, známý ostravský výtvarník Antonín Gavlas. Výstavu nazval Geometrie světla.

Foto: Josef Zajíc

Antonín Gavlas vystavuje ve Frýdku - Místku. 2.7.2015. Frýdecký zámek.

Článek

Antonín Gavlas (1953) vystudoval Filozofickou a Přírodovědeckou fakultu v Brně, matematiku a výtvarnou výchovu. Jeho výtvarný, umělecký a tvůrčí záběr je značně široký. Kromě volné tvorby v oboru malby se ve svém ateliéru v Ostravě-Plesné věnuje také keramice, fotografii, smaltu a sochařství.

Vernisáž v Muzeu Beskyd zahájil ředitel muzea Mgr. Stanislav Hrabovský, umělce uvedla Mgr. Anna Zatloukalová. Antonín Gavlas od roku 1972 měl zhruba 100 společných výstav a má za sebou více než  50 výstav samostatných.

Výstava pod názvem Geometrie světla je za poslední rok nejrozsáhlejší a tvoří průřez jeho dílem v oboru malby, smaltu, fotografie a plastiky. V pěti sálech je k vidění 74 exponátů, z nichž 14 je tvořeno nejsložitější technikou malby enkaustikou.

„Světlo je pro Antonína Gavlase symbolem něčeho světlého, příjemného, teplého, ale hlavně něčeho radostného a pozitivního. Jako matematik využívá ve své tvorbě geometrických tvarů, z nichž se nejvíce opírá o kružnice. V kružnicích vytváří postavu a obloukem spojuje zemi, nebe a člověka,” uvedla o tvorbě autora Mgr. Anna Zatloukalová.

„Ano, moje výstava je za poslední dva roky nejrozsáhlejší, kterou jsem dělal. Není zde ovšem k vidění retrospektiva mé práce, ale nejnovější díla za poslední rok. Výjimku tvoří díla smaltová, která se už v přípravě a následné realizaci tvoří delší dobu,” řekl Antonín Gavlas.

„Jaké jsou mé nejbližší plány? Chystám samostatnou větší výstavu na Slovensku. Společnou výstavu s dalšími umělci budeme mít  ve Slezské galerii na Slezské Ostravě. Na příští rok chystáme sochařské sympozium, ale spíše se bude konat v oblasti kamene než dřeva,” dodal autor.

Výstava potrvá do 6. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám