Hlavní obsah

Parním vlakem do okolí Telče

Novinky, Kamil Kyzlink

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O uplynulém víkendu se uskutečnily na trati mezi Kostelcem u Jihlavy a Slavonicemi jízdy historického vlaku. Stalo se tak v rámci každoroční akce Telčské parní léto, kterou pořádá Společnost Telčské místní dráhy.

Foto: Kamil Kyzlink
Článek

Parní léto v okolí Telče je velmi populární a sjíždí se na něj mnoho železničních fandů z dalekého, i blízkého okolí. V minulosti jezdil na trati mezi Kostelcem, Telčí a Slavonicemi vlak tažený parní lokomotivou 310.922, vypůjčenou z DKV Česká Třebová. V letošním roce byla však akce ohrožena, neboť při převozu soupravy z České Třebové do Telče vlak u Jihlavy vykolejil a parní lokomotiva byla vážně poškozena, neschopna další jízdy. Pořádající společnost si však zapůjčila náhradní vlak z DKV Brno, v čele s parní lokomotivou řady 433.001 "Skaličák."

V sobotu 13. srpna vyrazil vláček z Telče do Kostelce u Jihlavy, kde se zdržel jen po nezbytně nutnou dobu, poté vyjel zpět a zůstal stát ve stanici Třešť. Tam mohli cestující strávit pohodové odpoledne, doplněné o živou country hudbu, vystoupení kejklíře, či malých mažoretek. Na pozdní odpoledne byl připraven bokem staniční budovy táborák, a kdo měl zájem, mohl si zakoupit a opéct špekáček. Parní vlak pokračoval ve 21.30 večerní jízdou do Telče. Noční parní jízdy mají své neodolatelné kouzlo.

V neděli 14. srpna odpoledne souprava zamířila do nedalekých Dačic, což je obec zhruba v půli cesty do Slavonic, kde trať končí. Koleje vedou malebnou krajinou Vysočiny, plnou zeleně a rybníčků. Trať nekazí elektrifikace, je tedy jasné, že byla obležená fotografy. V Dačicích vítala soupravu opět kapela, směsí českých hitů, pro děti byly v areálu stanice nachystány soutěže o drobné ceny a nafukovací balonky. Akci přálo vcelku i počasí, které je letošní léto docela vrtkavé, takže se celá tato železniční akce opravdu vydařila.

Reklama

Výběr článků

Načítám