Hlavní obsah

Parní vlak zasupí, pískne a vyjede do nové turistické sezóny

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sváteční neděle 8. května vábí příznivce historie, vlaků i zábavy na Osoblažsko. Na místní unikátní úzkokolejné trati zprovozněné v roce 1898 vyjede letos poprvé výletní vlak tažený ne jednou, ale hned dvěma parními lokomotivami. Zahájí už dvanáctou turistickou sezónu „pod parou“.

Foto: David Chovančík

Kousek za Třemešnou vlak projíždí nejmenším obloukem v rámci českých veřejných železnic o poloměru pouhých 75 metrů.

Článek

Pokud chcete být při tom, přijeďte do Třemešné ve Slezsku nejpozději na desátou hodinu. Přivítají vás a do časů parních strojů uvedou umělci ze Slezského souboru Heleny Salichové. Už tady na nádraží můžete poznat, jak se paličkuje místní vyhlášená osoblažská krajka, která získala certifikát Jeseníky – originální produkt.

Mimochodem, tuto prestižní značku v kategorii zážitků získala také projížďka turistickým parním vláčkem z Třemešné do Osoblahy, po trati sta oblouků, s rozchodem pouhých 760 milimetrů.

A na tu vás dnes zveme. Vláček vyjede z Třemešné v 10:45 hodin, z Osoblahy pak v 15:08 hodin.  Program v Osoblaze připravuje Osoblažský cech, děti čekají atrakce i jízdy na koních z místní minifarmy. Navštívit můžete Osoblažské retromuzeum, koupit dětem perníčky, obdivovat práci krajkářek.

Nezapomeňte si na jízdenku nechat orazit turistické razítko. Osoblažka je totiž jednou z osmi vybraných atraktivit na Krnovku a když navštívíte alespoň čtyři z nich a dokážete to právě vstupenkou, jízdenkou či „selfíčkem“, můžete v informačním centru v Krnově získat zdarma krabici lázeňských oplatek. A s nimi třeba i některý zajímavý bonus či dárek skrytý v krabici, třeba víkendový pobyt na Slezské Hartě nebo v horském hotelu. Velkou letní soutěž pro turisty připravil Euroregion Praděd s krajskou destinační společností Moravskoslezského kraje.

„Přijeďte na Osoblažku 8. května nebo v jiném termínu, který vám vyhovuje lépe, a poznáte jednu z dvanácti atraktivit Technotrasy Moravskoslezského kraje. Zahajujeme letní sezónu na Osoblažce a současně už slibujeme pro letošek řadu atraktivit nejen na železnici, ale také v místech zastávek na její dvacetikilometrové trase nebo blízkém okolí,“ uvedl předseda Klubu přátel osoblažské úzkokolejky David Chovančík.

Už 21. května se uskuteční tradiční Janovský jarmark, sezónu zahajuje zámek v Linhartovech a dotřetice na zámku ve Slezských Rudolticích koncertuje František Nedvěd. Sezóna pravidelných jízd výletního vlaku s parní lokomotivou začne 4. června, kdy začnou jezdit nejprve každou sobotu, v čase prázdnin pak oba víkendové dny. Sezóna se uzavře 18. září. Kdo chce zažít ještě víc, měl by si poznačit:

4. června – Pohádkový vlak s loupežníkem Hotzenplotzem

27. srpna – Strašidelný večerní vlak do strašidelného zámku ve Slezských Rudolticích

3. září – Gastrovlak na Gastrofestival Ochutnej Osoblažsko

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám