Hlavní obsah

Parní vlak a autobus poveze zájemce na pivní slavnosti, barokní zámek i skalní hrad

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slavnosti piva i na Drábské světničky vás může v sobotu 12. července dovézt parní vlak, který bude vypravený z Prahy-Braníka a jehož cílem bude Česká Lípa. Vlak potáhne lokomotiva řady 556 s přezdívkou Štokr.

Foto: Jiří Cysař

556 - Štokr

Článek

Úderem osmé hodiny se vypraví na svou cestu do Máchova kraje a cestou se také zastaví na pražském hlavním nádraží. Výjimečně je cílovou stanicí Česká Lípa a to z důvodu výluky na trati do Turnova a tak na Svijanské slavnosti ze stanice Bakov nad Jizerou je vypravena náhradní autobusová doprava pro účastníky zdarma.

Pivní slavnosti Svijanského pivovaru pozvou na bohatý hudební program, připravena budou dvě hudební pódia. První nabídne známé kapely a tváře české hudební scény, druhá alternativní muziku a méně známé umělce. Ze známějších jmenujme Olympic nebo Martu Kubišovou. Nebude samozřejmě chybět pivní degustace, stánky s občerstvením a zábava pro děti, kdo zůstane do večera, může se těšit na ohňostroj.

Další zastávkou, kde bude možné vystoupit a jít za pamětihodnostmi a přírodními útvary, je Mladá Boleslav. Odtud bude vypravena náhradní autobusová doprava do Mnichova Hradiště, kde bude možné navštívit místní zámek a to na přednostní prohlídku v 11:15 a 13:00 hodin s jízdenkou z parního vlaku, a také na nedaleké Drábské světničky, jež jsou od města pár kilometrů.

Mnichovohradišťský zámecký areál je příkladem velkolepého barokního šlechtického sídla s téměř původní podobou z doby jejího vzniku. Vnitřní uspořádání zámku je ve srovnání s běžným typem zámeckých dispozic neobvyklé. Pravá polovina objektu, určena půdorysem renesančního zámku ve tvaru L, s jedním vchodem a velkým sálem v nároží, byla provedena v symetrické podobě také na levé polovině zámku a půdorys nového objektu byl doplněn do dnešního tvaru písmene U. V prvním patře zámku tak vznikly dva hlavní sály - dnešní přijímací sál a zámecké divadlo - s netypickým umístěním v rozích budovy. V roce 1945 propadl celý valdštejnský zámek konfiskaci, v roce 1966 převzalo zámek do správy Středisko státní památkové péče a ochrany přírody Středočeského kraje.

Další variantou je turistický výlet do Drábských světniček. Je to výlet o délce zhruba dvanáct kilometrů, včetně návratu na nádraží. Většina trasy vede po rovině se závěrečným prudkým stoupáním k hradu vytesaném ve skalách. Hrad je vybudovaný v pískovcovém masivu, kde jsou vytesány tzv. světničky, což jsou místnosti s malými průzory vzájemně propojené soustavou dřevěných lávek a s padacím mostem. Samozřejmě toto již neuvidíme, je to popis, jak hrad vypadal před husitskými válkami. Nádherné výhledy do krajiny jsou nám odměnou za tento výšlap. Důležité upozornění: je dobré si vybrat modrou turistickou trasu u nádraží - červená je delší a vede lesem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám