Hlavní obsah

Parkurové skákání nemusí být jen pro koně

Novinky, Michaela Poláková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod pojmem parkur si většina lidí představí parkur na koních. Partička chlapců z Velkého Meziříčí ale dokazuje, že to není úplně pravda.

Foto: Michaela Poláková
Článek

Nejdříve si krátce představme tzv. parkurové skákání. Jiný název pro tento zajímavý sport je freerunning. Jde o skákání z různých výšek, pilířů a z jiných nejen vyvýšených míst. Přičemž lidé při tom dělají salta, různé výkruty a výmyky.

Espace Family z Velkého Meziříčí jsou kluci, kteří rádi skáčou, jsou jednou ze skupin, které takové skákání milují. Martin Veselý, neboli Dals, jeden z této crew, prozradil, jak se dali chlapci dohromady a co už mají za sebou. "Já s Enzou (Jan Uchytil) jsme se k tomu dostali přes videa z youtube a zbytek týmu jsme k tomu, dá se říct, přivedli my."

Takovéto skákání chce také roky tréninku. Martin Veselý popsal, jak dlouho se už parkuru věnuje: "Věnuji se mu čtyři roky, aktivněji, co se týče tréninku, přes dva."

Úspěchy v tomto odvětví zatím nejsou pro Escape Family velké: "Protože je parkur zatím spíš nesoutěžní sport, tak úspěchy z nějakých soutěží nemáme. Za úspěch ale počítáme, že se začínáme trochu rozvíjet a být známější, máme vystoupení na akcích různého typu a jsme pyšní na týmové video, které jsme natočili za rok 2012," říká Martin.

Hodně důležité je také to, jak kluky vnímá veřejnost. "Veřejnost se k tomu staví všelijak, někteří nás obdivují, jiní nás považují za vandaly a podobně, i když při našich aktivitách nedochází k žádné škodě. A někteří by na nás dokonce hned volali policii, ale s rozumným člověkem se dá vždycky domluvit. Originální je možná to, že se nové věci učíme většinou venku, ne moc na měkko (smích). Místní tělocvičny nejsou moc vstřícné s půjčováním vybavení," směje se Martin.

Důležité jsou pro tuto partičku také plány do budoucna. Minimálně Martin v nich má jasno: "Určitě další kvalitní videa, která budou naše fanoušky bavit. Účast v hudebním videoklipu, různá vystoupení a časem rozjet třeba i e-shop s našimi věcmi."

Související témata:

Výběr článků

Načítám