Hlavní obsah

Pamětní odznak pokřtila poslední žijící příslušnice 2. čs. samostatné paradesantní brigády v SSSR

Novinky, Michal Mucha

Občanské sdružení Červené barety zorganizovalo zajímavý projekt. Aby prezentovaly historii vzniku 2. československé samostatné paradesantní brigády v SSSR, která vznikla v roce 1944 na území tehdejšího Sovětského svazu v Jefremově, vydaly pamětní odznak na stuze.

Foto: Michal Mucha

Společné foto účastníků křtu

Článek

Právě letos si připomínáme 70. výročí vzniku této paradesantní jednotky, která bezesporu položila jeden ze základních pilířů výstavby výsadkového vojska a výsadkových jednotek v poválečné historii Československa.

Křest pamětního odznaku se uskutečnil 17. ledna od 13.00 hodin na půdě VÚ 8280 Prostějov. Je to krycí číslo útvaru, který vznikl v roce 1952 v Prešově tehdy pod názvem 22. výsadková brigáda. Toto krycí číslo útvaru 8280, přetrvalo do dnešních dnů a dnešní 601. skupina speciálních sil generála Moravce je hrdým pokračovatelem tradic útvaru, který vznikl před více než 63 lety.

Křtu se zúčastnila řada významných osobností jak z vojenského, tak i civilního života. Velice důležitou osobou, která přislíbila svoji osobní účast na této akci, byla paní Božena Ivanová, rozená Fialová. Je to poslední žijící příslušnice 2. československé samostatné paradesantní brigády v SSSR. Paní Božena Ivanová v této jednotce sloužila společně i se svým otcem.

Po provedeném křtu a udělení tohoto pamětního odznaku na stuze našim významným hostům, sympatizantům a sponzorům byla možnost si prohlédnout síň tradic 601. skss, která je zaměřena taktéž na historii našich výsadkových jednotek. Je zde i část expozice věnovaná 2. čs pdb v SSSR. Naše občanské sdružení v závěru křtu taktéž poprvé prezentovalo krátký videoklip z námi pořádané první akce a to I. ročníku pochodu po stopách 22. výsadkové brigády Prostějov. Tento první ročník nesl název po prvním veliteli v působnosti činnosti jednotky v posádce Prostějov - plk. Františka Mansfelda.

Celý tento akt a následně i malé pohoštění, které bylo zabezpečeno pro účastníky křtu občanským sdružením Červené barety, proběhlo ve velmi milé, přátelské a kamarádské atmosféře. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám