Hlavní obsah

Památník Slovanské hradiště v Mikulčicích před novou turistickou sezonou

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jubilejní 60. návštěvní sezona bude letos zahájena prvního jarního dne, tady v sobotu 21. března. Památník ji předznamenal již 28. února zajímavou kulturní akcí s mottem „I v zimě můžete do muzea!“

Foto: archiv

Článek

V programu 28. února od 17.30 hodin představil svou tvorbu současný vedoucí památníku, redaktor, vydavatel a fotograf František Synek. Součástí poslechu, povídání a vzpomínání byla i nabídka prohlídky fotografií protagonisty večera vystavených v Malé galerii návštěvnického centra.

Mikulčický památník byl otevřen po celý den, hosté mohli s průvodcem navštívit původní archeologickou expozici v pavilonu II, která byla v roce 2008 oceněna v soutěži Gloria musaealis cenou Nejlepší muzejní expozice České republiky v uvedeném roce.

Pracovníci pobočky Masarykova muzea v Hodoníně připravili pro novou sezonu balíček novinek. Patří sem především možnost návštěvy jediného z časů Velké Moravy dosud stojícího objektu – kaple sv. Markéty u Kopčan. Kaple u slovenské obce na moravsko-slovenském pomezí byla propojena s Mikulčicemi lávkou. Nabízí se tedy pěkná procházka odtud přes lávku ke kapli do Kopčan. Využít je možno i cyklostezku o délce zhruba 3,5 km.

Novinkou je také možnost po prohlídce s průvodcem na stejnou vstupenku navštívit vyhlídkovou věž a galerii. Nabídka pro školní děti byl rozšířena o čtyři tematické programy s názvem Den s vladykou.

Od nové sezony existuje společný česko-slovenský kulturní statek a významný turistický cíl jižní Moravy (Slovácka) a Trnavského kraje (Záhoří), který od roku 2006 usiluje o nominaci mezi Světové kulturní a přírodní památky UNESCO. Klenot v lužních lesích – Archeopark Mikulčice-Kopčany sdružující památky Velké Moravy Slovanské hradiště v Mikulčicích a kapli sv. Markéty Antiochijské u Kopčan nabízí návštěvníkům historické památky, krásu přírody i duchovní podněty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám