Hlavní obsah

Památník Karla Čapka vystavuje obrazy Dany Hlobilové

Novinky, Tereza Todorová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 28. října byla v Památníku Karla Čapka ve Staré Huti otevřena nová dočasná výstava obrazů akademické malířky Dany Hlobilové. Vernisáž výstavy doprovázel bohatý program, který se nesl ve španělském duchu.

Foto: Tereza Todorová

Památník Karla Čapka

Článek

Malířka Dana Hlobilová (1928) zaujala širší i odbornou veřejnost zejména světovým úspěchem na výstavě EXPO 58 v Bruselu, kde obdržela Diplome d´honneur za skleněnou "Zpívající fontánu". Tu lze dnes vidět jako sbírkový předmět v Národním technickém muzeu v Praze.

Na Strž Karla Čapka se malířka vrátila už podruhé se svou výstavou obrazů z cest. Odkaz na cestopisnou literaturu Karla Čapka a hlubší souvislost s prostředím Památníku přináší už název výstavy - Výlet do Španěl a Obrázky z Holandska očima Dany Hlobilové.

Zatímco první výstava byla věnována především tématu Čapkových cest po Anglii, tentokrát se autorka zaměřila na Španělsko a Holandsko. Obrazy tak mohou v návštěvníkovi navodit atmosféru temperamentního koloritu Španělska i květinově laděného Holandska.

Malá výstavka zajímavých výtisků Čapkových cestopisů z fondu knihovny Památníku Karla Čapka, pak umožňuje porovnat úhel pohledu dvou umělecky nadaných osobností - na jedné straně mistra psaného slova Karla Čapka, na druhé pak Dany Hlobilové - profesionální a citlivé malířky. Více než desítku obrazů této energické autorky mohou návštěvníci shlédnout až do 20. prosince.

Vernisáž doprovodil bohatý program

Program vernisáže zahájila tradičně ředitelka Památníku Karla Čapka Kristina Váňová, tentokrát spolu s Jiřím Hlobilem, který na zahradní pódium pozval taneční soubor Los Boquerones.

Prostřednictvím tanečního vystoupení flamencového souboru doplněného o přednes poezie a četbu z Čapkových cestopisů se podařilo mezi více než sedmdesáti návštěvníky navodit příjemnou atmosféru ve španělském duchu.

Soutěžilo se také o nejlepší moučník

Příjemným zakončením programu pak byla soutěž o nejlepší moučník, kterou Památník pořádal už podruhé (poprvé 2013) na počest Alžběty Venhodové - Čapkovy hospodyně.

Soutěžní moučník přihlásilo třináct soutěžících a o vítězi rozhodovali všichni přítomní, kteří mohli také ochutnávat. Ceny do soutěže navíc věnovala firma Šatlava Fine Food z Příbrami, takže se měli vítězové na co těšit. První místo nakonec obsadila Anna Marešová se svými kapsičkami se sýrem a šunkou, druhé místo obsadila Marie Hanzalová s preclíčkovými rohlíčky a o třetí místo se podělila rodina Guillenových - dcera Olga i tatínek Gustavo získali za svůj dýňový koláč a flan stejný počet bodů.

Vernisáž Dany Hlobilové rozhodně nebyla poslední letošní akcí Památníku Karla Čapka. Návštěvníci se mohou těšit ještě na autorské čtení Martina Juna nebo na předvánoční koncert hudebního souboru Gutta.

Více informací naleznete na webu Památníku Karla Čapka.

Související témata:

Výběr článků

Načítám