Hlavní obsah

Památník Karla Čapka láká na muzejní noc i módní přehlídku

Novinky, Tereza Todorová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu budou mít návštěvníci Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše příležitost zažít nevšední věc - exkluzivní promítání filmu Člověk proti zkáze v autentických místech, kde se film natáčel a kde Karel Čapek žil a pracoval.

Článek

Muzejní noc

Památníku se opět po roce otevře také v nočních hodinách a to v celorepublikové akci Muzejní noc. Od 20.00 nabízí komentovanou prohlídku, kterou jindy poskytuje jen předem ohlášeným skupinám

Od 21.30 pak můžete na Strži zažít opravdu originální zážitek - promítat se bude dnes už kultovní film Štěpána Skalského a Jaromíra Pleskota Člověk proti zkáze.

Film v necelých devadesáti minutách nabízí pohled do života Karla Čapka v posledních letech jeho života. Distributor o filmu píše: "Lze jej také nazvat Čapek proti zkáze - proti nastupujícímu fašismu, proti ohrožení křehkých demokratických svobod, proti neblahým rysům české národní povahy. Film je jakousi mozaikou událostí a vztahů, které na Karla Čapka působily a které se mu v době jeho nemoci v horečnatých snech a ve vzpomínkách vracejí." Shlédnout film v autentických prostorách, kde Čapek žil a pracoval, kde trávil většinu svého času v posledních letech svého života, bude pro mnohé nepochybně nezapomenutelným zážitkem.

Vernisáž i křest nové knihy

Milovníci módy a bratří Čapků si přijdou na své v sobotu 20. června od 14 hodin, kdy bude v Památníku zahájena nová výstava kostýmních návrhů a grafického designu inspirovaného dílem bratří Čapků. Jak vidí tyto dvě významné osobnosti české kultury mladí budoucí umělci z Trenčína? Odpověď na tuto otázku se pokusí zprostředkovat výstava Inspirace bratry Čapky, prostřednictvím které přijedou své návrhy představit studenti ze Střední umělecké školy v Trenčíně. Vernisáž nabídne mimo jiné módní přehlídku kostýmů a tradiční občerstvení. Výstava bude k vidění až do 15. září.

Ve čtvrtek 18. června v památníku proběhne slavnostní křest nové knihy veršů Aleše Vondráčka. Hostem křtu bude člen divadla Járy Cimrmana Miloň Čepelka.

Divadlo pro velké i malé

Nezapomenutelný zážitek slibují divadelní představení, která se budou konat pod širým nebem v zahradě Památníku a budou věnována malým i velkým. Dětské představení se chystá na 7. června od 16 hodin. Pro malé diváky si místní ochotníci - rovněž z řad dětí - připravili hned dvě pohádky. O kocourkovi Damiánkovi a zlé kočce Pitipačce a Jak Jeník hledal štěstí.

Dospělí si mohou vybrat hned ze dvou představení. Divadelní spolek DEHHET si připravil na pátek a sobotu 17. a 18. července představení Poslední půjčka. Místní ochotnický spolek pak předvede svůj herecký um ve francouzské komedii Inzerát v pátek a sobotu 21. a 22. srpna od 20 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám