Hlavní obsah

Padající mlha zatmění Slunce nakonec neohrozila

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř přesně v okamžiku očekávaného úkazu sice Slunce zakryla padající mlha, ale nakonec se vše v dobré obrátilo. Částečné zatmění slunečního kotouče bylo dobře pozorovatelné i na jihu Čech.

Foto: Petr Hejna

zatmění 2011

Článek

Dlouho očekávaná událost roku byla jako vždy pro pozorovatele nejistou záležitostí. Jasná noční obloha předešlé noci (mimochodem s maximálním výskytem meteorického roje Kvadrantidy) dávala naději, že jev se tentokrát odehraje neskryt milovníkům tajů nebeských.

A opravdu, ještě před osmou hodinou ranní obloha v mrazivém svítání na východu růžověla a tak přislibovala nerušené sledování nebeského divadla. Nicméně přesné po osmé hodině padla u nás (Třebkov, okres Písek) pojednou kdesi ukrytá mlha a poněkud narušila představu o dopoledním programu.

Naštěstí zanedlouho životadárné paprsky pokořily nevítanou bělošedou oponu a tak ve finále bylo možno zatmění sledovat pouze s malým počátečním skluzem.

Navíc před desátou hodinou se vlevo od slunečního kotouče objevila malá kulovitá mlha (dokumentováno v galerii pod odkazem), takže dobrovolné mrznutí přineslo plně své Héliovo ovoce. A tak následná sklenka grogu u zpracování fotek hřála stejně jako pocit z nepromarněného očekávání.

Reklama

Výběr článků

Načítám