Hlavní obsah

Otužilce při Koupání v Úhlavě podpořil Pavel Nový

Novinky, Petr Spálenka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Příchovicích u Přeštic se v areálu ostrova konal již 32. ročník Koupání v Úhlavě. Datum akce padl na neděli 25. ledna.

Foto: Petr Spálenka

Nástup plavců na focení

Článek

„Letošní setkání přátel studené vody se konalo přesně dvacet dní po Tříkrálovém koupání v Dobřanech a i tady na Ostrově v Příchovicích hned s několika nej. Plavalo zde nejvíce otužilců v historii koupání v řece Úhlavě a ze břehu přišlo třicet tři plavců podpořit snad nejvíce diváků,” řekl Václav Valeš, legenda zimního plavání tamního spolku.

Byla to akce vydařená. Své o tom můžou povědět jak diváci, tak i koupající. Na břehu řeky plápolá táborák, kolem se vine fronta na čaj, který se podával zájemcům zdarma, a k tomu všemu hraje reprodukovaná hudba. Každý se proto mohl zahřát ve dvoustupňové zimě svým oblíbeným hitem. V této přátelské atmosféře se najednou z davu vynořil Pavel Nový a to byl signál k tomu, že akce může začít.

Borci se nahrnuli do improvizovaných šaten, které poskytla nová majitelka areálu, a navlékli se do vtipných úborů. Byly zde k vidění různé obří kulichy, klobouky, pruhované retro plavky a také vodník s Vladimírem Iljičem Leninem. Poté následovalo společné foto na schodech a za cvakotu fotoaparátů i krátký proslov moderátora akce, starostky obce Pavlíny Nohavové a majitelky prostorů Pavlíny Bečvářové. Nakonec byl mikrofon předán vzácnému hostu Pavlu Novému, který plavce poslal do vody.

Vstup do třístupňové vody si každý zvolil po svém. Někdo po žebříku, jiní opodál po kamenech a kaskadéři skoro po hlavě. Ve vodě se mezi plavci našli i tací, kteří to pojali jako krátkou vycházku, protože pár desítek metrů po proudu bylo mělko, a tak nebylo třeba plavat. Našla se tedy chvilka na společné foto v proudu řeky.

Pár chladivých momentek vystřídalo opětovné unášení se proudem řeky Úhlavy. Následovalo podplavání můstku s udiveným davem a na obzoru se objevil jez s přistaveným žebříkem na břehu. To znamenalo, že otužilecká sranda pomalu končí.

Na břehu čekal vodník na nováčky, které podrobil křtu v podobě kýble s vodou. Potom pár zmrzlých rozhovorů do mikrofonů a rychle do šatny. Po skončení akce se odešlo do nedaleké hospody na hřišti. Tam každý od obce dostal pečenou klobásu s chlebem, kterou bylo třeba zapít pivem. U piva se totiž probere vše nejlépe.

Co říci na závěr? Určitě můžeme všechny pozvat na 33. ročník Koupání v Úhlavě a po letech konečně v nově zrekonstruovaném areálu Ostrova u Příchovic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám