Hlavní obsah

Otáčející se mrakodrap a další divy moderní architektury představuje švédské Malmö

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédské Malmö se pyšní hned několika nej. Do třetího největšího švédského města se můžete dopravit po nejdelším mostu spojujícím dva různé státy, prohlédnout si můžete nejstarší renesanční zámek ve Skandinávii nebo nejmodernější výškovou budovu inspirovanou ženskými křivkami.

Foto: Alena Oudová

Za návštěvu stojí renesanční pevnost Malmöhus v západní části Starého města.

Článek

Přes jeden z největších divů severské moderní architektury, most Öresund, jehož gigantická konstrukce jej řadí mezi nejdelší mostní stavbu spojující dva různé státy, se pohodlně dostanete z Kodaně, případně kodaňského letiště Kastrup, do švédského města Mälmo.

Zde se snoubí moderní architektura s historií, a tak si na své přijdou jak milovníci designu, tak zarytí obdivovatelé odkazu dob minulých. Nebylo tomu tak ovšem vždycky. Jelikož je Malmö jedním z nejvíce průmyslových měst ve Skandinávii, dlouhou dobu bojovalo také se svým do značné míry industriálním vzhledem.  

Vypravíte-li se do severské metropole, projděte se nejen po centru města, ale také okrajových částech, kde narazíte na malebná zákoutí, tradiční rybářské trhy i pláže plné relaxujících Švédů.

Za návštěvu stojí renesanční pevnost Malmöhus v západní části Starého města. Původní zámek zasáhl v roce 1870 požár a rekonstrukce, kterou prošel začátkem 20. století, kompletně změnila jeho podobu. Dnes v jeho prostorách naleznete komplex muzeí pokrývajících přírodní vědy, historii města nebo i výtvarné umění.

Dominantou města je bezpochyby výšková stavba nazvaná Turning Torso z dílny architekta Santiaga Calatravy, který se nechal inspirovat pootočeným ženským tělem. Turning Torso získalo svůj název podle toho, že díky svému architektonickému řešení v běžném pozorovateli vzbuzuje dojem, že se otáčí. Otáčející se torzo je vysoké 190 metrů a jeho stavba byla dokončena v roce 2005. Nejvyšší obytnou budovu ve Skandinávii naleznete u západní zátoky a z centra města je dosažitelné pěší chůzí.

Při prohlídce města stojí za to navštívit také městskou radnici z 16. století, kostely sv. Petra a sv. Johana nebo technologické muzeum. Přímo v centru města naleznete místní historický hřbitov, který obyvatelům města slouží jako vyhledávané místo procházet a oblíbená trasa pro jogging.

Pokud si chcete ze severu odvézt spíše zážitek, projděte se po přístavu, projeďte se lodí nebo na šlapadle, které si můžete zapůjčit nedaleko malebného náměstí Gustava Adolfa v City Boats Malmö.

Město nabízí také celou řadu trhů, tržnic, kaváren a restaurací. Ochutnat tak můžete tradiční švédskou kuchyni, tedy především ryby a zvěřinu. Snad v každé restauraci narazíte na lososa, tresky či sledě a to na několik způsobů, nejčastěji servírované s bramborem. Typické jsou také masové kuličky. Vyhlášené jsou ovšem také místní sladké dezerty. Spropitné v místních restauracích je standardně připočítáváno ve většině podniků do ceny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám