Hlavní obsah

Ostravu jako regionální metropoli představuje nová publikace

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Ostrava vydalo obsáhlou odbornou publikaci Ostrava jako regionální metropole od nástupu industrializace k současnosti, jejímiž autory jsou profesor ing. Vítězslav Kuta, CSc.,emeritní profesor stavební fakulty VŠB-TU, a ing. Stanislav Endel z katedry městského inženýrství stejné univerzity.

Foto: Josef Zajíc

Publikace o urbanismu Ostravy: Ostrava jako regionál¨ní metropole.

Článek

Publikace podrobně rozebírá historii i současnost urbanismu Ostravy a v mnoha oblastech udává i cíle, kam by se Ostrava měla ve své budoucnosti ubírat.

Pojímá Ostravu také jako regionální metropoli ostravsko-karvinské průmyslové aglomerace. Jednou z nejzajímavějších kapitol (zhruba od 5. kapitoly) je rozbor a pojednání o vývoji městského centra Ostravy.

Podle autorů knihy starou centrální část Ostravy v minulosti poškodila špatná rozhodnutí, například koncepce z poválečného období, podle které mělo být městské centrum přeneseno do tehdy budované Poruby, zatímco staré bylo určeno na dožití.

Po roce 1989 přinesla privatizace bytových domů opět problémy - vlastníci neměli na potřebné rekonstrukce peníze. Starý bytový fond nemá výtahy, mnohé budovy jsou památkovými objekty, ale ve špatném stavu. Budovy z předválečného období jsou většinou značně zchátralé.

Autoři konstatují, že chybí dostatečné parkování, pro vysoké nájmy jsou opuštěné přízemí nebytových prostor, odešla část distribuční sítě. Zanikly velké kavárny a restaurace, uzavřela se kina. Ostrava-Jih a Ostrava-Poruba se jako subcentra kompletovala a do centra Ostravy už nebylo tolik důvodu jezdit.

Z hlediska růstu významu centra je, podle autorů publikace, výstavba Nové Karoliny velmi přínosným počinem, je to skutečné rozšíření centra. Špatnou úlohu v propojení se starým centrem hraje objekt obchodního domu Ostravica a navazující Deiningerův dům i komplex objektů hotelu Palace. Přínosné je oživení Dolní oblasti Vítkovice a bývalého dolu Hlubina. I tady však chybí dobré propojení s centrem města.

Publikace je v prodeji v pobočkách Ostravského informačního servisu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám