Hlavní obsah

Ostravský Most Miloše Sýkory dostane osvětlení

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na základě rozhodnutí rady statutárního města Ostravy byla 25. července ve výběrovém řízení vybrána společnost Philips Lighting Czech Republic, s. r. o. k realizací díla Architekturní nasvětlení Sýkorova mostu. Dílo bude hotové pravděpodobně v prosinci okolo vánočních svátků.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 2.8.2017 Most Miloše Sýkory bude osvětlen. Pohled z pravého břehu Slezské Ostravy.

Článek

Most Miloše Sýkory je ocelový, nýtovaný obloukový most se spodní mostovkou vedoucí přes řeku Ostravici. Spojuje moravskou Ostravu na levém břehu řeky a slezskou část Ostravy na pravém břehu. Celková délka mostu je 92 metrů, výška oblouku je 7 metrů, šířka mostu je 16 metrů a po obou stranách jsou chodníky široké tři metry. 

První zmínky o přemostění řeky jsou z roku 1450. Ve 30. letech 19. století byl na stejném místě postaven elegantní dřevěný most na osmi kozlech. V letech 1847 - 1851 byl ing. Josefem Seifertem postaven řetězový most, který se 15. září 1886 pod kopyty švadrony hulánu tak rozkmital, že se zřítil. Byli čtyři mrtví a více než 30 zraněných.

Na stejném místě byl v roce 1886 postaven ocelový Říšský most, široký 5,5 metru, rozpětí 59 metrů. Uveden do provozu byl 1887. Tento most byl stržen a v roce 1914 byl postaven nový příhradový most, který vyrobila Mostárna horního a hutního těžířstva Vítkovice. V roce 1979 byla provedena první rekonstrukce a v roce 2002 druhá.

V době osvobozování Ostravy na konci druhé světové války 30. dubna 1945 nacisté most podminovali. Ze středu města se tanky 1. československé samostatné tankové brigády chtěly dostat přes most do Michálkovic a na Hladnov. To se tanku č. 51 podařilo.

Most pravděpodobně zachránil mladý muž jménem Miloš Sýkora, který přerušil spojovací dráty. Při této akci byl zastřelen. V roce 2009 byl most vyhlášen kulturní památkou. Na slezské straně mostu je umístěna socha Miloše Sýkory. Sochu zhotovil Konrád Babraj.

V současné době bude Most Miloše Sýkory nejprve znovu prohlédnut, ošetřen a natřen. Poté bude společností Philips Lighting Czech Republic, s. r. o. zhotoveno zadání díla - tedy Architekturní nasvětlení Sýkorova mostu včetně stávajícího veřejného osvětlení.

Předmětem smlouvy je zajištění, aby most svítil bílým světlem, nebo v barvách trikolory, a také v odstínu modré barvy, charakterizující barvu oficiálního loga OSTRAVA!!!. V těchto barvách bude popřípadě svítit i veřejné osvětlení. Dílo bude financováno z rozpočtu města v hodnotě 1 849 841 korun bez DPH.

Je pravidlem, že věž Nové radnice je osvětlována při různých příležitostech barvami, a tak barevně svítící Most Miloše Sýkory osvěží barvy večerní a noční Moravskoslezské metropole.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám