Hlavní obsah

Ostravský loutkářský festival nabídl další úžasné představení

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý den pokračoval X. mezinárodní loutkářský festival Spectaculo interesse představením na alternativní scéně Divadla loutek Ostrava Simply Clever. Od zahájení festivalu to byla již sedmá soutěžní inscenace.

Foto: Josef Zajíc

Spectaculo Interesse Ostrava: Simply clever, Řidič a jeho navigace. 23.9.2013

Článek

X. ročník mezinárodního loutkářského festivalu SPECTACULO INTERESSE v Divadle loutek Ostrava je v plném proudu. Od slavnostního zahájení v neděli 22. září uplynulo jen 24 hodin a soutěžní komise již zhlédla osm soutěžních inscenací.

Pořadatelé z ostravského Divadla loutek byli velmi důslední. Vybírali jen to nejlepší, co momentálně bylo na uměleckém trhu v České republice i v cizině. Tříčlenná soutěžní komise se v konečném výroku o tři hlavní ceny zapotí.

Kromě domácí vynikající inscenace Zlatovláska režiséra Václava Klemense již diváci zhlédli polskou inscenaci Svatí ze sídliště, Poemu o slunci a měsíci provedenou umělci z Polska na Masarykově náměstí.

V pondělí 23. září od devíti hodin diváci viděli Císařovy nové šaty izraelského souboru The Train Theatre, Okr a tyrkys z Maďarska, Bezpečnostní dohled z Finska. Odpolední blok představení zahájilo česko-slovinské seskupení mladých umělců pod názvem ŠPORTNIKI.

Na svém webu o sobě píši: "Divadlo Športniki vzniklo v lednu 2011 v Mariboru. Jsme nejlepší sportovci mezi divadelníky a nejlepší divadelníci mezi sportovci. Řídíme se krédem: Sport je divadlo a divadlo je sport. Soubor tvoří absolventi katedry alternativního a loutkového divadla DAMU a Fakulte za elektotechniko Univerze v Ljublani." Divadlo Športniki zahájili svoji činnost inscenací Back to Bullerbyn.

Do Ostravy přivezli inscenaci Simply Clever v režii Jakuba Vašíčka a v dramaturgii Tomáše Jarkovského. Výprava: Kamil Bělohlávek, Tereza Vašíčková. V inscenaci 80 minut na alternativní scéně DLO hráli: Johana Vaňousová, Elena Volpi, Tomáš Jarkovský, Adam Kubišta, Dominik Linka a Jakub Vašíček.

V hlavní roli je zde auto Škoda 120L a jeho navigace. Pokud se auto rozjede, tak navigace ho náležitě navede, někdy špatně, jak je to u navigací normální. Jedou dále a dále. Postupně nabírají stopaře. Ti se svěřují se svými životními strastmi, až si řeknou všechno. Jsou na konci. Konec je ovšem za dalších 20 minut a ani tehdy vlastně není konec, ale jakýsi začátek.

Vše ovšem začíná otázkou řidiče k navigaci: "Víš, co maj společnýho pivo, svět, a kola týhle škodovky? - Že se točí!

Večer v 19 hodin festival pokračoval inscenací Sekond Hand Puppets německých inscenátorů. Představení od neděle do pondělí již navštívilo 750 diváků. Na úterý 24. září je připraveno šest představení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám