Hlavní obsah

Ostravský Dům umění vystavuje díla nizozemských umělců

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tak rozsáhlá mezinárodní přehlídka nizozemského geometricko-abstraktního umění, jako je výstava REDUKTIVE.NL, která vernisáží začala ve čtvrtek 22. ledna v Galerii výtvarného umění, nebyla dosud v Ostravě uspořádána. Výstava představuje 160 uměleckých děl 32 autorů.

Foto: Josef Zajíc

Výstava REDUKTIVE.NL. Dům umění. Ostrava 22.1.2015. Piech van Zon(1944) Tektonic 2004-2010. Komentovaná prohlídka.

Článek

Výstava nazvaná REDUKTIVE.NL / Čtyři generace geometricko-abstraktního umění z Nizozemska byla slavnostně otevřena vernisáží 22. ledna v 17 hodin v Domě umění v Jurečkově ulici, který spravuje Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Mezinárodní výstavní projekt REDUKTIVE.NL představuje díla čtyř generací nizozemských umělců a to postupně ve čtyřech zemích Visegrádské skupiny. Výstava již byla realizována v Polsku a po Ostravě poputuje na Slovensko a poté do Maďarska.

Nejstarším autor výstavy je Cyril Lixenberg (1939 - 2015), jehož plastiky jsou kresbami v prostoru, v nichž se synteticky spojují emoce i rozum. Nejmladší je Anna Barbara Kolbe (1989). Výstava mapuje 60 let geometrické abstrakce, návštěvníci dále spatří díla Boba Bonies či Edwerdta Hilgemanna. Prezentovány jsou jak malby a grafiky, tak plastiky a instalace.

„Chtěl jsem, aby šlo skutečně o širokou přehlídku. Od 2D a 3D prací mladých, tak starších umělců a umělkyň. Nikdy v minulosti nebyla uskutečněna tak velká mezinárodní přehlídka geometrického umění z Nizozemska,” objasnil svůj záměr kurátor výstavy Roland de Jong Orlando

„Organizace výstavy, která sdružuje tak velký počet tvůrčích osobností, je nesmírně náročná jak po stránce logistické, tak i kurátorské. Jsem rád, že se nám podařilo výstavu uskutečnit, přivést do Ostravy reprezentativní výběr špičkových děl zahraničních tvůrců a že ostravská krajská galerie pokračuje ve svém záměru podílet se na renomovaných mezinárodních projektech,” řekl Jiří Jůza, ředitel GVUO.

Galerie výtvarného umění v Ostravě k výstavě připravuje také vzdělávací programy pro školy a veřejnost. První komentovanou prohlídku uspořádal sám hlavní kurátor Ronald de Jong Orlando, který přítomným dopoledne před vernisáží podrobně představil díla jednotlivých autorů. Představil také plastiku, kterou podle svého návrhu na počítači vytvořil Rinus Roelofs pomocí 3D tiskárny.

Výstava REDUKTIVE.NL bude v Domě umění GVUO k vidění do 22. března, a to denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin.

Výstavu doplňuje exkluzivní výstava Nizozemské umění 16. a 17. století. Jsou zde k vidění umělecká díla od nizozemských mistrů, která ve svých sbírkách uchovává ostravská krajská galerie. Dále GVUO vydala obrazovou knihu Sto děl z Galerie výtvarného umění v Ostravě. Graficky knihu připravil umělec a grafik Jiří Šigut. Byla vytištěna v tiskárně PRINTO v Ostravě v nákladu 600 kusů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám