Hlavní obsah

Ostravský Bělský les je stále víc využíván pro rekreaci, odpočinek, ale i sport

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělský les se rozléhá v katastru obce Stará Bělá a Výškovic. Především v severní části lesa sousedí se sídlišti Ostravy-Zábřehu a také Výškovic. Návštěvníky je bohatě využíván.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 8.9.2016 Bělský les. Nové stavby pro sport, rekreaci a odpočinek.

Článek

Bělský les se rozkládá na ploše 160 hektarů na katastru Staré Bělé a Výškovic. Bělský les zvaný též Studna byl od roku 1272 součástí lenního statku Stará Bělá. V roce 1931 kupuje do majetku města městská obec Moravská Ostrava kapitulní statek Stará Bělá z důvodů získání pramenů pro městský vodovod.

V současné době především severní část Bělského lesa, která bezprostředně sousedí s městskými částmi Ostrava-Zábřeh a Výškovice, je budován jako lesopark a využíván  pro rekreaci, odpočinek a sport občanů.

Na severovýchodě les sousedí s rozlehlým koupalištěm Vodní areál, sportovní vyžití lidé najdou v restauraci Minigolf. Poznání o přírodě a lese získávají děti v Lesní škole, která je součástí ředitelství Ostravských městských lesů a zeleně, s. r. o., sídlící na ulici Antonína Brože.

Ve východní částí lesa byl vybudován zcela nový park, který je protkán chodníky, uličkami, lavičkami a odpočinkovými přístřešky. Výukový areál Bělského lesa poskytuje návštěvníkům poučení o lese, rostlinách - tedy o flóře a fauně vyskytující se v Bělském lese.

Letos v srpnu tu vyrostly nové stavby. Pro odpočinek a také občerstvení byla vybudována dvě veřejná ohniště a sportovní zařízení.

Mezi ně patří dvě lanové dráhy pro děti od 6 do 13 let. Jedna je umístěná v novém parku a druhá v lesoparku v blízkosti ulice Antonína Brože. Obě jsou opatřena provozním řádem, metodikou, jak a co se má cvičit, a zásadami bezpečnosti při cvičení.

„Obě stavby byly financovány z prostředků Městského obvodu Ostrava-Jih. O údržbu zařízení, tedy veřejných ohnišť a lanových drah, se starají Ostravské městské lesy a zeleň, s. r. o. Stavbu veřejných ohnišť realizovala společnost Šmíra - Print Enterprisses, a. s. Stavbu lanových drah realizoval Zdeněk Brázdil,” informoval o nových stavbách v Bělském lese Ing. Jiří Kubala, manažer společnosti Ostravské městské lesy a zeleň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám