Hlavní obsah

Ostravský archív představil nový sborník věnovaný dějinám i současnosti regionu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradičně v říjnu představil Archiv města Ostravy nové číslo sborníku OSTRAVA 28 s podtitulem Příspěvky k dějinám a současnosti Ostravy a Ostravska. Sborník byl v úterý 14. října v 17 hodin prezentován i s ukázkami v Knihovně města Ostravy.

Foto: Josef Zajíc

Sborník OSTRAVA 28: Zahájení v Knihovně města Ostravy 14.10.2014 v 17,00 hodin.

Článek

Ve sváteční a slavnostní atmosféře byl v hudebním sále Knihovny města Ostravy návštěvníkům představen nový sborník OSTRAVA 28

Cílem sborníku je prezentovat ve formě studií, článků, vzpomínek a krátkých edic výsledky historického bádání, ale zároveň i publikovat odborné příspěvky spjaté se současností.

Čtrnáct statí přináší pestrou škálu informací o vývoji města, historických událostech, životu v něm od přelomu 13. a 14. století až po rok 2011, kdy proběhlo sčítání lidu, domů a bytů. Jeho zveřejněné výsledky umožnily Igorovi Ivanovi a Jiřímu Kovářovi analyzovat postavení Ostravy mezi českými velkoměsty především za posledních 20 let.

Práce Martina Juřici Státní kulturní politika a její dopady na ostravský literární a výtvarný život v 70. a 80. letech 20. století je dalším kamínkem do autorem skládané mozaiky dění v Ostravě v období normalizace.

Vývojem pojmenování ulic v městském obvodu Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky se zabývají autoři Blažena Przybylová a Josef Šerka. Zachycují současné i zaniklé názvy ulic včetně jejich zdůvodnění.

Díky Gabriele Pelikánové se čtenáři mohou seznámit s působením Aloise Sprušila, osobností stojící u zrodu Domu umění v Ostravě v příspěvku Ne každý má svého Sprušila. Ve stejném oddělení Osobnosti napsala článek Jindra Biolková spolu s Petrem Kašingem s názvem Báňský odborník Karel Frič a jeho doba (1857 - 1945). 

Sborník sestavila ředitelka Archívu města Ostravy Blažena Przybylová spolu s redakční radou, kterou tvoří Antonín Barcuch, Blažena Gracová, Naďa Goryczková, Karel Jiřík, Jiří Kovář, Markéta Palowská, Petr Popelka a Karel Steinmetz. Sborník má čtrnáct kapitol, které jsou dokumentovány grafy, přehlednými tabulkami, nákresy, mapami a bohatou fotografickou dokumentací.

Při prezentaci sborníku úryvky z kapitol přečetl herec Divadla loutek Ostrava Aleš Petrič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám