Hlavní obsah

Ostravskou muzejní noc navštívilo více než 20 000 lidí. Svůj program nabídlo 31 institucí

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 8. června v 18.00 hodin byl zahájen na Prokešově náměstí jedenáctý ročník Ostravské muzejní noci. Akce je součástí Festivalu muzejních nocí, který pořádá Asociace muzeí a galerií v České republice. Spojujícím tématem jednatřiceti institucí byly klíče jako symbol sametové revoluce.

Foto: Josef Zajíc

Ostravskou muzejní noc zahájila Jiřina Kábrtová, Jiří Jůza, Lukáš Curylo a Tomáš Macura.

Článek

Start Ostravské muzejní noci odpískala ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová spolu s ředitelem Galerie výtvarného umění Ostrava Jiřím Jůzou, náměstkem hejtmana Moravskoslezského kraje Lukášem Curylou a primátorem města Ostravy Tomášem Macurou. Ve startovním hvizdu jim pomohlo něco přes tři sta účastníků zahájení Ostravské muzejní noci.

Vesele s rozmarem a vtipem vítaly návštěvníky v Moravskoslezské vědecké knihovně v Ostravě pionýrky v modrých košilích a červených pionýrských šátcích. Senioři rozuměli, jejich děti zvedali obočí a vzpomínali a jejich vnoučata kulila oči, co se to děje. Vše se vysvětlilo.

„Tématem dnešního programu je: Před zvoněním klíčů aneb Klíčové znalosti pro život v socialismu. Návštěvníci projdou osmi soutěžními úkoly, ve kterých poznají, jaký byl život před rokem 1989, poznávají znělky seriálů, které se dávaly v té době v televizi, a další dobové události. Za každé splnění úkolu dostanou kartičku s jednou slabikou a v konci jim vyjde tajenka: Poručíme větru, dešti,” informovala průvodkyně knihovnou Marcela Stehlíková.

Podařilo se! Po celou dobu muzejní noci nepršelo.

V Národním památkovém ústavu, územním pracovišti v Ostravě na ulici Odboje, vystavovaly historické klíče hned ve chodu do areálu budovy.

„V této vitrínce je umístěn takový průřez klíči, které byly v našem ústavu nalezeny při archeologických výzkumech v Ostravě, ale také v Moravskoslezském kraji. Nejstarší klíče, které tady máme, jsou z druhé poloviny 13. století, jsou to klasické gotické klíče. Mladší klíče jsou z Krnova. Je zde visací zámek s klíčem, který pochází z kostela sv. Martina v Krnově,” uvedla Mgr. Barbara Marethová, vedoucí oddělení archeologického výzkumu.

To v prostorách Janáčkovy filharmonie v Ostravě, příspěvkové organizace, která sídlí v  Domě kultury města Ostravy na ulici 28. října, šli s klíči od lesa. Tedy od pěti linek notového papíru. Srdce návštěvníků otevíraly tu klíčem houslovým, nebo basovým. Návštěvníci si mohli vyzkoušet hru na housle, klarinet nebo trubku či pozoun.

Velmi zajímavá byla komentovaná procházka s informacemi o varhanách, které jsou umístěny v Domě kultury města Ostravy. Do provozu byly uvedeny 20. října 2000, pak byly vyčištěny, rekonstruovány a opět uvedeny do provozu. Nástroj je čtyřmanuálový, má 68 rejstříků. Varhaník Miroslav Maňoušek zahrál krátkou skladbičku a potom si mohli na varhany zahrát i návštěvníci.

Na závěr komentované prohlídky návštěvníky informovala Lenka Šindelková, která v Janáčkové filharmonii má na starosti nástroje, o tom že: „Varhany mají 5 442 píšťal, 4 362 cínových, 12 zinkových, 288 dřevěných - některé jsou z mahagonového dřeva, 766 jazykových. Ta nejdelší má 8,5 metrů a celé to váží 18,6 tuny.”

V Janáčkově filharmonii návštěvníci prošli komentovanou prohlídkou s názvem Dobrodružství filharmonistiky, děti si mohly zahrát na různé nástroje. Ve 20.00 hodin byl koncert Benda Quartet.

Jiní návštěvníci putovali za dalšími zajímavými prohlídkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám