Hlavní obsah

Ostravská katedrála Božského Spasitele byla po rekonstrukci otevřena

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 22. listopadu byla slavnostně po rekonstrukci opět otevřena katedrála Božského Spasitele v Ostravě. Děkovná mše, kterou celebroval biskup ostravsko-opavské diecéze Mons. František Václav Lobkowicz, byla zahájena v 10 hodin.

Foto: Josef Zajíc

Katedrála Božského Spasitele v Ostravě. 22.11.2015

Článek

Děkovné mše se v rekonstruované katedrále Božského Spasitele zúčastnilo více než 4000 lidí. Proběhl křest věřících, pozdrav věřících a následovalo čtení z písma svatého evangelia a svaté přijímání.

Mše se zúčastnilo dalších šest biskupů z Polska a Slovenska. Při mši svaté byl v boční kapli uložen ve zlatém kříži relikviář, který obsahuje kapku krve svatého papeže Jana Pavla II. Byl také vysvěcen nový svatostánek eucharistické kaple.

K lidem promluvil arcibiskup olomoucký, metropolita moravský Mons. Jan Bosco Graubner. V závěru farář katedrály Božského Spasitele v Ostravě Jan Plaček poděkoval všem, kteří se na rekonstrukci podíleli a to jak při její přípravě, tak při  samotné rekonstrukci,  která byla náročná, ale vše se podařilo dokončit v termínu. Náklady na rekonstrukci dosáhly výše 68 miliónů korun.

Po ukončení děkovné mše si mohli občané katedrálu prohlédnout. V 15 hodin se uskutečnil slavnostní koncert Moravského komorního sboru pod vedením uměleckého vedoucího Jiřího Šimáčka.

Ostravská katedrála Božského Spasitele vznikla v letech 1883 - 1888 v novorenezančním slohu. Stavba probíhala podle plánů hlavního architekta arcidiecéze Gustava Meretty. Po roce 1888 převzal stavbu a také ji dokončil vídeňský architekt Max Ferstel. Vysvěcena byla 14. července 1889.

Trojlodní stavba je zakončena půlkruhovitou apsidou. Hlavní loď je široká 14 metrů a vysoká 22 metrů, boční lodě jsou široké 7 metrů a vysoké 14 metrů. Celková délka budovy je 68 metrů. Katedrálu doplňují dvě věže, které ční do výšky 67 metrů. Katedrálním kostelem je od zřízení ostravsko-opavské diecéze, ke kterému došlo 30. května 1996. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám