Hlavní obsah

Ostrava zažila happening na téma Dýcháme to, čím topíme

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Happening na téma Kvalita ovzduší v našem městě a pod heslem Dýcháme to, čím topíme aneb Vydýchají naše děti budoucnost? zažila ve čtvrtek 9. února Ostrava. Akce začala ve 13 hodin na Masarykově náměstí.

Foto: Josef Zajíc

Happening o ovzduší v Ostravě zahájil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (uprostřed).

Článek

Kampaň ministerstva životního prostředí o zlepšení ovzduší v České republice se zastavila v Ostravě. Od 13 hodin se mohli občané na Masarykově náměstí v Ostravě seznámit s kyslíkovým barem, nebo být svědky toho, co vše utíká do ovzduší v případě, že pálíme odpad.

Praktickou ukázku předvedl Ing. Jiří Horák, Ph.D., který do kotle přiložil části rozřezaného koberce kovral. Po chvíli účastníci na vlastní oči spatřili, jaký kouř stoupal z komína. S tím souvisela soutěž vyhlášená MŽP ČR - úkolem bylo nakreslit Zdravý komín. Určena byla dětem prvních a druhých tříd základních škol.

Happening v Ostravě moderovali Magda Otáhalová a Petr Čtvrtníček. Zúčastnil se ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, který ve svém úvodním slově vyzval občany, aby se zamysleli nad pálením odpadů ve svých obydlích, pokud topí pevnými palivy. Posléze vyhodnotil výtvarnou soutěž Zdravý  komín a odevzdal ceny ředitelkám škol, které se umístily na prvním až třetím místě. Následoval koncert mladé třinecké skupiny Charlie Straight.

Na ostravský mítink naváže další akce od 20. do 23. února nazvaná Týden za čisté ovzduší. V rámci ní proběhne 20. února v Třinci, 21. února v Karviné, 22. února v Bohumíně a 23. února v Havířově série kulatých stolů se zástupci pořádajícího města, Moravskoslezského kraje a ministerstva životního prostředí. Ti budou diskutovat se studenty, občany města, zástupci občanských iniciativ a zástupci firem o problematice spalování odpadů v kotlích a jeho důsledků na zdraví člověka. Začátek je plánovaný vždy na 15.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám