Hlavní obsah

Osrstěné velkoformátové kresby zaplnily galerii Kaple ve Valašském Meziříčí

Novinky, Vlasta Červenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie Kaple ve Valašském Meziříčí představuje mladou výtvarnici, která vytvořila čistou instalaci sestavenou převážně z velkoformátových kreseb. Typickým poznávacím prvkem je struktura všudypřítomné srsti představující chumel lidské, nebo zvířecí smečky. Výstava potrvá do 4. dubna.

Foto: Lukáš Kliment

Dana Sahánková při instalaci výstavy.

Článek

Absolventka pražské AVU na sebe upozornila především v rámci Ceny kritiky 2012, kde získala Cenu sympatie diváků. Dana Sahánková se od počátku soustavně věnuje kresbě s přesahy k objektu. Náměty jejich velkoformátových kreseb tuší vycházejí z rodinného prostředí. Reflektují symbiózu člověka, zvířete a nábytku.

Všudypřítomné osrstění se stává jakousi draperií zakrývající faktické tělo a evokuje k sjednocení. Její práce na počátku má jasný směr a téma, ale samotné dílo vzniká převážně při procesu kresby, kdy zpětně hledá obsah a sdělení. V podstatě nechává věci plynout.

Z raných děl Dany Sahánkové (1984) cítíme harmonii domova, kde zvířata jen tak polehávají, ale v současné tvorbě nalézáme neklid až vzpouru.

Vytváří také objekty, jež vznikly z tendence zhmotnit kresebné pojetí. V galerii Kaple vystavila jak jinak než chumel koček vytvořených z laminátu.

Dana Sahánková absolvovala v letech 2005-2011 pražskou AVU (ateliér kresby Jitky Svobodové). Studijně pobývala na Ecole Nationale Supérieure d´art v Dijonu a poté pokračovala v ateliéru Nová média II Veroniky Bromové (AVU).

Vernisáž proběhla 8. února, výstava potrvá do 4. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám