Hlavní obsah

Oslavy Dne železnice dorazí i do Prahy

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslavy Dne železnice, které během září lákají železniční nadšence po celé republice, dorazí v sobotu 21. září také do české metropole. Centrem oslav se už tradičně stane nádraží Praha-Braník.

Foto: Jana Bečková

Čtyřkolák

Článek

Od 9.00 do 16.30 hodin tu bude připravený bohatý program, který zahrnuje např. jízdy na šlapací drezíně, výstavu současných i historických lokomotiv nebo vystoupení country-rockové kapely El Paso.

Oslavy Dne železnice

Den železnice připomíná datum 27. září 1825, kdy byl zahájen provoz s parní lokomotivou konstruktéra Georga Stephensona mezi anglickými městy Stockton a Darlington na trase dlouhé 40 km. Byla to revoluční změna, která nahrazovala koňské povozy, začaly se budovat tratě a postupně přecházela přeprava zboží a cestujících na železnici. Na našem území se první železnice objevila v roce 1832, kdy byla vybudována naše první koněspřežka mezi rakouským Lincem a Českými Budějovicemi.

Čtyři jízdy parním vlakem

V metropoli jsou pro zájemce o historická vozidla připraveny celkem čtyři jízdy parním vlakem. Soupravu poveze parní lokomotiva 434.2186 „Čtyřkolák“ a první tři jízdy povedou po trase Braník – Vršovice – Smíchov – Radotín – Krč – Braník. Poslední vlak z Braníka v 15.20 hodin pojede přes Vršovice, Smíchov a Řeporyje do Rudné u Prahy a zpět. Na tuto vyhlídkovou jízdu je možné si zakoupit v předprodeji místenku.

Mimořádné vlaky pojedou také po dalších trasách: Mezi hlavním nádražím a Braníkem bude mezi 9.05 a 15.50 hodin jezdit historický motorový vůz řady M 131 „Hurvínek“, který navíc zajede také do Modřan nebo až na Zbraslav. Z Vršovic pojede v 9.25, 11.36, 13.35 a 15.40 motorový vůz řady 854 s průvodcem, který zamíří přes hlavní nádraží po Novém spojení do Holešovic, odkud bude pokračovat přes Libeň na Odstavné nádraží Jih a zpět na vršovické nádraží. V mimořádných vlacích bude platit zvláštní jízdné a každý cestující obdrží historickou lepenkovou jízdenku.

Program je připravený také na hlavním nádraží: zájemci si prohlédnou dopravní kancelář a v kulturním sále bude k vidění divadelní představení Nejlokomotivovatější lokomotiva

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám