Hlavní obsah

Oslavy 100 let Slováckého muzea v Uherském Hradišti

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnosti musea Slovácka 2014 představí bohatý program, který začne stejně jako před 100 lety 31. května, kdy v budově Reduty proběhlo večerní představení hradišťského Spolku divadelních ochotníků. Dopoledne 1. června 1914 se muzeum představilo veřejnosti již jako Slovácké muzeum.

Foto: Lenka Durďáková
Článek

Rok 2014 je díky 100. výročí od svého založení pro Slovácké muzeum v Uherském Hradišti výjimečný, a proto i Muzejní noc, která se koná 31. května, bude ve znamení oslav.

Již ve 14 hodin bude otevřen jarmark tradičních řemesel ve Smetanových sadech před Slováckým muzeem, jehož součástí je i program pro děti. Samotné slavnostní zahájení oslav proběhne v 17.15 hodin na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti, odkud pak vyjde slavnostní průvod, kterého se zúčastní krojované soubory a chasy, cimbálové muziky a historické automobily.

Průvod svoji cestu zakončí ve Smetanových sadech u hlavní budovy Slováckého muzea, kde bude v 18 hodin slavnostně otevřena nová multimediální expozice „Slovácko". Prohlídky nové expozice budou probíhat až do 24 hodin.

Na slavnostní ceremoniál otevření expozice volně naváží vystoupení folklorních souborů a muzik.

Ve 20 hodin začne komponovaný pořad „100 let Slováckého muzea", během kterého se návštěvníci seznámí s historickými mezníky v dějinách jedné z nejvýznamnějších kulturních institucí regionu.

„V nové expozici na návštěvníky čekají trojrozměrné předměty, které doplňují multimediální prvky v podobě animací vybraných dioramat, krátké filmy i možnost prověřit své znalosti o životě lidí na Slovácku v interaktivních testech,“ uvedl Ivo Frolec, ředitel Slováckého muzea.

Elektronická databáze nabízí návštěvníkům na 1800 archivních fotografií z dokumentace Slováckého muzea, videozáznamů vybraných projevů lidové kultury a audiosnímky dokumentující charakteristické hudební styly i seskupení všech subregionů Slovácka.

Během tohoto roku vyjde obrazová publikace „Proti proudu času“, která za pomocí fotografií mapuje historii Slováckého muzea od založení v roce 1914 s přihlédnutím k dobovým reáliím, které se vážou k městu Uherské Hradiště až po současnost. Použité fotografie pocházejí z dokumentace Slováckého muzea. Publikace je rozdělena do čtyř hlavních „kapitol“, které jdou „proti času“ a představují zároveň určité historické milníky nejen pro naši republiku.

Připravena je světelná show, která nasvítí nejen hlavní budovu Slováckého muzea, ale také park, kde až do ranních hodin mohou návštěvníci sledovat vybrané ukázky zvykoslovných pásem v podání folklorních souborů regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám