Hlavní obsah

Oslavte Mezinárodní den ptactva adoptováním budky. Postavit si ji lze v gymnáziu v Bílovci

Novinky, Lenka Gulašiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padesát stavebnic budek pro uhnízdění tří zpěvných druhů – sýkorky modřinky, sýkorky koňadry a lejska šedého – je připraveno v Gymnáziu Mikuláše Koperníka v Bílovci, kde si v pondělí 1. dubna od 14 do 17.30 hodin budou moci příznivci drobného ptactva sestavit vlastní ptačí budku.

Foto: Pavel Mrva
Článek

Stavebnice jsou velice jednoduché a sestavit z nich budku zvládne i úplný laik. Po vyplnění krátkého dotazníku si ji pak navíc bude moci odnést domů.

„Nápad s budkami vznikl jako reakce na tiskovou zprávu ornitologické společnosti, že v Čechách rapidně ubývá zpěvných ptáků. Cílem celé akce je přitáhnout širokou veřejnost a hlavně rodiče s dětmi k péči o tento ohrožený druh. Zájemci si nejen sami postaví budku, ale také budou posléze sledovat, jaký druh ptactva se v budce uhnízdil a kolik mladých vyvedl. Výsledkem by měla být mapa druhové hustoty drobných pěvců na území Bílovce, s výsledky budeme pracovat během středoškolské odborné činnosti a mohly by sloužit také jako podklad pro další výzkumy,” informoval ředitel Gymnázia Mikuláše Koperníka a zároveň autor projektu Pavel Mrva. 

Účastníci akce by si s sebou měli přinést pouze vlastní ruční nářadí – kladívko střední velikosti a šikovné ruce –, u nejmenších účastníků je vhodná přítomnost zdatného pomocníka. Všichni stavitelé dostanou také letáček s informacemi o umísťování budek, v jaké výšce je postavit, kde přidat pítko a další důležité pokyny, a také pracovní bloček, do kterého by si měli všichni majitelé budek zapisovat údaje o pohybu ptactva na jejich zahradách.

„Jde o nultý ročník, chtěli bychom tuto akci organizovat každý rok. Zájem je už nyní, k dnešnímu dni máme rezervováno dvacet stavebnic. V příštích letech bychom chtěli připravit i speciálnější budky pro další druhy ptáků, třeba sovy. Hned po letošní akci pověsíme několik budek také v areálu gymnázia a určení studenti budou sledovat pohyb ptactva přímo v prostoru školy. Na podzim bychom chtěli zorganizovat podobnou akci zaměřenou na stavbu krmítek na zimu,” vysvětluje Pavle Mrva a dodává, že stavění budek doplní ve vestibulu školy také interaktivní myslivecká výstava, ke které bude mít povídání myslivecký nestor a odborník, devadesátiletý Zdeněk Pilich z Bílovce.

Budku si lze zarezervovat na adrese pmrva@gmk.cz. Rezervace budou přijímány do dne konání akce, tj. do 31. března, nebo do vyčerpání zásob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám