Hlavní obsah

Ornitologové zjišťovali, kolik zedníčků skalních zimuje v Česku

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zedníček skalní je jedním z nejvzácnějších ptáků České republiky. Jde o drobného pěvce, který žije ve vysokohorských oblastech Alp, Himálaje a na Slovensku v Tatrách. U nás nehnízdí, ale pouze velmi vzácně a ojediněle zimuje. Jeho zimovištěm jsou např. vápencové skalní stěny v Pálavských vrších.

Foto: Adolf Goebel

Zedníček skalní na Pálavě.

Článek

Zedníček skalní je velikosti vrabce, ale na rozdíl od něj má dlouhý šavlovitě zahnutý zobák. Má šedočerné zbarvení zad a vrchní části hlavy. Ocas má černý s bílým páskem na konci. Křídla černá s bílými skvrnami a s výrazným červeným polem. Pestré zbarvení křídel je vidět pouze v letu a při hledání potravy na skalních stěnách. Jak vypadá zedníček, se můžete podívat i na videokanále Moravského ornitologického spolku.

Potravou mu je hmyz ukrytý ve skalních štěrbinách a především pavouci. Svým tenkým a dlouhým zobákem je obratně vytahuje, jako pinzetou. Přitom stále kmitá křídly a to, i když sedí na jednom místě. Připomíná tím motýla, který otvírá a zavírá černo bílo červená křídla. Číňané mu proto říkají skalní květ.

Zedníčci se u nás objevují od října na několika lokalitách. Nejčastěji v Pálavských vrších, občas v Moravském krasu a v posledních letech i na cihlových stěnách jedné továrny v západních Čechách. Velmi vzácně byli pozorováni i na stěnách některých hradů a zámků a v Maďarsku se objevují i na panelových domech.

V letošní zimě se rozhodli ornitologové a pozorovatelé ptáků spočítat, kolik zedníčků zimuje na skalách v Pálavských vrších. Jejich snaha byla korunována úspěchem. Podařilo se jim prokázat přítomnost tří zedníčků skalních, což je rekordní počet, který nebyl dodnes na jedné lokalitě zjištěn. Jeden zedníček letos zimuje i v západních Čechách a tak v celé České republice zimují asi jen čtyři zedníčci skalní.

Pokud jste někde v lomu, na hradě nebo na zámku viděli ptáka, který pravidelně otvíral černo bíle červená křídla, tak dejte vědět ornitologům. Možná jste objevili neznámé zimoviště jednoho z nejvzácnějších ptáků České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám