Hlavní obsah

Originální kalendář Borise Rennera pomohl postiženým

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V polovině letošního června se konal křest charitativního kalendáře Příběhy staré Ostravy, který v rámci projektu Retro Ostrava vydal fotograf Boris Renner. Kalendář je v prodeji necelé dva měsíce a o jedinečný soubor snímků evokujících atmosféru staré Ostravy je velký zájem.

Foto: Zdroj Boris Renner

Ostrava 6.8.2018 Originální kalendář RETRO OSTRAVA- Příběhy staré Ostravy.

Článek

Sto tisíc korun už vynesl prodej kalendáře Příběhy staré Ostravy známého ostravského fotografa Borise Rennera. Celá částka putuje na charitu. Fotograf předal 2. srpna první šek zástupci ambulantního rehabilitačního zařízení ARCADA NeuroMedical Center Miloši Svobodovi.

Kalendář si pořizují nejen jednotlivci, ale často i firmy jako exkluzivní dárek pro své klienty a zaměstnance.

„Mým záměrem při tvorbě tohoto projektu byla pomoc potřebným, zejména dětem. Pana Miloše Svobodu jsem poznal nejen jako obětavého tatínka, který se stará o postiženého syna Davida, ale také jako velice schopného člověka se srdcem na správním místě. V Ostravě před lety založil centrum ARCADA, kam chodí rehabilitovat mnoho dětí s mozkovou obrnou a po těžkých poraněních mozku. V rámci celé republiky jde o unikátní zařízení,” uvedl Boris Renner.

Dle informací autora kalendáře rehabilitační centrum ARCADA NeuroMedical v Ostravě-Porubě použije finanční dar na úhradu konzultací a speciální rehabilitaci dětí ve vigilním kómatu. Tato hluboká porucha vědomí patří k nejtěžším stavům po tonutí a traumatickému poškození mozku - nemocný není schopen kontaktu s okolím.

„Rehabilitace těchto dětí je velmi náročná a náš zdravotní systém jim zatím moc šancí na zlepšení nedává. V ARCADĚ jsme zavedli ve světě úspěšně používané metody intenzivní neurorehabilitace, například Thera Suit, Thera Togs a další. Dar Borise Rennera je pro nás velmi cenný, protože naše zdravotní pojišťovny tyto metody dosud nehradí,” uvedl Miloš Svoboda z centra ARCADA, který plánuje vytvořit pro rodiče dětí ve vigilním kómatu také informační a konzultační středisko.

Kalendář RETRO OSTRAVA s názvem Příběhy staré Ostravy ve scénických fotografiích se snaží evokovat atmosféru města od roku 1918 do 30. let minulého století. Boris Renner se při jejich výběru opíral o své detailní znalosti skrytých zákoutí Ostravy.

Fotil například na dole Michal, na haldě Ema nebo na vrcholu těžní věže Dolu Jindřich. Podle autora fotografií se za necelých pět měsíců zúčastnilo fotografování více než 100 komparzistů, 5 zvířat i dobové dopravní prostředky. Výsledkem je výpravný nástěnný kalendář na rok 2019.

Roris Renner (1965) je český fotograf specializující se na průmyslovou fotografii Ostravska. Je autorem několika fotografických publikací, jako například Ostrava všem nebo Ostrava včera a dnes. V roce 2006 založil internetový projekt Ostravaci.cz, kde prezentuje přes 10 000 autorských fotografií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám