Hlavní obsah

Orientační běžci uspořádali závod pod kopcem Landek v Petřkovicích u Ostravy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 5. října uspořádali členové Sportovního klubu orientačního běhu Ostrava závod - podle mapy a s pomocí busoly v okolí kopce Landek běhalo 252 závodníků z Moravskoslezského kraje a Polska.

Foto: Josef Zajíc

Orientační běh pod Landekem: Na startu, mapa použitá v závodě. 5.10.2013

Článek

Byli rozděleni do 23 kategorií podle věku. Závodilo se v disciplíně krátká trať. Pro kategori D21 a H21 byla připravena mapa Landek v měřítku 1:10 000, pro zbylé věkové kategorie, příchozí a rodiče s dětmi byla mapa vytištěna v měřítku 1:7500.

Terén je tu kopcovitý, téměř bez cest a pěšinek, posetý množstvím hlubokých zářezů, prohlubní a jam. V některých částech lesa jsou místa poměrně hodně zarostlá keři, takže postup od kontroly ke kontrole byl dost náročný.

V kategorii D21 (3,2 km) zvítězila Marcela Kilarská (38:16 min.) běhající za USK Praha. Na druhém místě se umístila Jana Tesařová (38:21) z TJ TŽ Třinec před třetí Kateřinou Argalášovou (40:13) z téže jednoty.

Zajímavostí závodu bylo, že se zde po letech setkaly bývalé české reprezentantky v orientačním běhu Marcela Kilarská  Kubátková), Mária Kovaříková (Honzová) a Jana Bruková (Cieslarová - mistryně světa na krátké trati z roku 1991, které se konalo v Mariánských Lázních). Všechny trénovaly pod vedením známých třineckých trenérů Ota Gavendy a Aničky Gavendové.

Mužskou kategorii H 21 (4,5 km) vyhrál Martin Melecký (31:18 vteřin) z Opavy před druhým Tomaszem Jurczykem (33:47) z Polska a třetím Markem Rigó (33:58) z Oder.

Další závody v orientačním běhu se budou konat 12. října jako dvojzávod ve sprintu a krátké trati. Centrum pro oba závody bude v areálu SOŠ Josefa Sousedíka, Benátky 1779, Vsetín. Start dopoledního závodu ve sprintu v ulicích Vsetína bude v 10.00 hodin. Start na krátké trati bude ve 14.30 hodin.    

Landek (285 m. n. m.) u Petřkovic je zalesněný protáhlý kopec ve slezské části statutární města Ostrava. Vypíná se nad soutokem řeky Odry s řekou Ostravicí. Je zajímavý z pohledu geologie: vlivem eroze zde byly odhaleny vrstvy s vystupujícími uhelnými slojemi.

V roce 1924 bylo v lokalitě objeveno sídliště lovců mamutů ze starší doby kamenné z období před 30 000 lety. V roce 1953 zde byla nalezena 4,8 cm velká soška Petřkovické venuše.

Těžba uhlí byla na Landeku zahájena v roce 1782 a trvala nepřetržitě do roku 1991. V jižní části dotčeného území dnes působí Hornické muzeum Landek parku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám