Hlavní obsah

Opičí máma je horší než macecha

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si myslíte, že spojení opičí láska vyjadřuje bezmeznou a všeodpouštějící lásku matky k potomku, vězte, že chovatelé v hodonínské zoo se už několik let přesvědčují o opaku. Může za to drobná drápkatá opička, tamarín pinčí. Desetiletá samička je lidské maceše víc než podobná.

Foto: ZOO Hodonín
Článek

„Samice v květnu potratila, a tak se s dalšími mláďaty zpozdila. Za normálních okolností by byla porodila už v listopadu,“ uvedla chovatelka Jitka Ebertová.

Jde přitom o čtvrtý společný vrh desetileté tamaríní mámy a pětiletého táty, který z Německa přes ostravskou zoo do Hodonína přišel před necelými třemi lety. Na hřbetě obě mláďata nosí převážně on, máma je totiž poněkud nervózní a moc se k tomu nemá.

„Jakmile je nakrmí, už se shání po tátovi, aby je od ní převzal. Když se jen trochu zpozdí, otlouká je o zeď ubikace, nebo s nimi lítá po větvích, o které s nimi vždycky aspoň trochu brnkne. Upozorňuje tak tátu, ať rychle nastoupí a ujme se své funkce,“ popsala chovatelka dění  v tamaríní rodině.

Samička se přitom ke svým mláďatům nechová neurvale poprvé, předloni ukousla všem třem potomkům ocásky. Odborníci chovatelům doporučili, aby tamarínům zpestřili stravu holátky. Ani to ale nepomohlo, i jedno z letošních mláďat už ocásek postrádá.

Tamaríní rod to po této stránce v Hodoníně lehké nikdy neměl. Předtím totiž zase zlobil chovný samec. „Byl zlý, mláďata shazoval ze zad a zabíjel je. Proháněl a zraňoval přitom i samici a mláďata z minulého vrhu a tak jsme ho nakonec vyměnili. Teď máme dobrého samce, ale zase zlobí máma,“ konstatovala Ebertová.

Pro hodonínskou zoo jsou malí tamaríni prvními letos narozenými mláďaty.

Tamarín pinčí

Drápkatá opička je pro svou hřívu, připomínající vlasy hudebního skladatele, také nazývaná Lisztova. Obývá nížinný opadavý les a pralesy do výšky 1500 m n. m. na pobřeží Karibského moře v Kolumbii. Tamarín je společenským zvířetem. V rodinném společenství 2 - 6 zvířat pomáhají rodičům s péčí o sourozence i další členové. Svým vzrůstem nepřerostou tamaríni 25 cm, ocas dorůstá do délky 33 - 40 cm. Celková váha je pouhých 410 - 430 g. Obývají teritorium okolo 10 ha, přes den nacestují i více než kilometr. Na noc se uchylují do korun stromů. Vydávají zvuky podobné ptačímu zpěvu. Kvůli masivnímu odlesňování a kultivaci krajiny jsou ohroženi vyhubením.

Reklama

Výběr článků

Načítám