Hlavní obsah

Ondřej Záruba vystavuje snímky z legendární Rallye Dakar

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí 25. března jsou ve Zlatém jablku ve Zlíně opět vystaveny originální snímky fotografa a cestovatele Ondřeje Záruby. Tentokrát se kvůli unikátním fotografiím stal součástí závodní posádky legendárního závodu Rallye Dakar. Vrátil se plný zážitků a bohatší o devět tisíc snímků.

Foto: Ondřej Záruba
Článek

Fotografie Ondřeje Záruby se staly již tradiční součástí výstavních expozic Zlatého jablka. A není to poprvé, kdy zachycují závodní vozy, které jsou jeho velkou zálibou. I když tentokrát je pozadí vzniku fotografií spojené se splněním velkého snu jejich autora.  

„Dakar mě dlouho fascinoval a lákal, ale zároveň mi zůstával zapovězeným. Je výjimečný! Krásný, přitažlivý, ale taky zrádný, únavný a nebezpečný. A přitom doslova nabitý energií,“ uvádí Ondřej Záruba, který už nyní plánuje, že se na Dakar ještě někdy vrátí.  

Aby se dostal na závodní trať, stal se členem závodní posádky, s níž projel na 9000 km legendárního závodu. Absolvoval úmorné přejezdy, jedl i spal se závodníky, byl unavený, vyčerpaný, špinavý, ale touha jet dál ho hnala dál. „Nikde jinde nemáte možnost fotit takové přírodní krásy s akčními fotografiemi závodníků. Motorky, auta, kamiony - a to vše současně,“ doplnil Záruba.  

O tom, že právě Dakar zanechal nesmazatelnou stopu v jeho duši, svědčí i fakt, že se vybrané fotografie společně s poutavým vyprávěním již brzy objeví v i knižní podobě. Až do 7. dubna je část snímků z dvoutýdenní cesty k vidění ve Zlatém jablku.  

Ondřej Záruba (*1969) - Vášnivý amatérský fotograf a cestovatel se narodil ve Zlíně, kde také v současné době žije a pracuje. O fotografování se začal intenzivně zajímat v roce 2006, kdy si pořídil svoji první zrcadlovku. Tehdy si také začal plnit svůj sen o cestování. Na svých cestách fotografuje vše, co se mu dostane před objektiv – krajinu, lidi, zvířata i architekturu. K jeho oblíbeným tématům však patří také sport a Rally RC modelů obzvlášť, protože jej jejich velkým fanouškem a sám se jich aktivně účastní.

Reklama

Výběr článků

Načítám