Hlavní obsah

Olympijská reprezentace zařazuje do svého rejstříku brazilskou portugalštinu

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olympijské hry jsou vždy očekávanou podívanou na celém světě. Vždy se za sportovním kláním nejvyšší úrovně skrývá především tvrdá příprava sportovců a nejen ve svých disciplínách. Čeští reprezentanti mají navíc povinnou jazykovou průpravu.

Foto: Archív Lenka Žáčková

Svět olympiády není jen o sportu

Článek

Rio de Janeiro, je místo konání příštích olympijských her, které bude prvním jihoamerickým městem, ve kterém se sportovní podívaná světa bude konat.  

Oficiálním jazykem tohoto brazilského spolkového státu je brazilská portugalština. I když hrám bude spíše vládnout angličtina, čeští sportovci projdou také kurzem oficiálního jazyka státu Rio de Janeiro.  

Naše sportovce po nominaci do reprezentace vedle rutinních tréninků čekají tedy ještě speciální vzdělávací kurzy, které povede společnost EF Education First. Jejím úkolem je přesně, snadno a kvalitně připravit jednotlivce na překlenutí jazykové bariéry a vyzbrojit je i po komunikativní stránce, a to v co nejkratším čase.

Sportovec Zdeněk Scheibal potvrdil, že jazykový pobyt v zahraničí není pouze o studiu jazyka, ale je také o poznaní jiných národností a jejich kultur a ke svým jazykovým začátkům řekl: „Teď mám přátele na celém světě a to jsem na začátku měl problém se představit.” 

A jak zástupci EF si poradí s notorickými začátečníky, kteří mají před sebou pouze vidinu medaile? „Dokážeme to. Jsme zvyklí na notorické začátečníky, rebelující pokročilé i zvídavé nováčky a každému z nich se umíme přizpůsobit, najít v něm jazykový potenciál a ten rozvinout,” potvrdil jeden z lektorů.  

Nominovaní olympionici budou jistě dobře připraveni, stejně jako tomu bylo v roce 1988 v Soulu. Tehdy odcestovalo do Jižní Koreje 171 sportovců, z nichž 163 bojovalo o cenné kovy, které také přivezli 3 zlaté, 3 stříbrné a 2 bronzové a díky EF uměli poděkovat oficiálním jazykem hostící země, popřát dobrý den, ale i něco málo říci o sobě, i když lámaně, ale přece.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám