Hlavní obsah

Olomoučtí hokejisté podstoupili v prostějovském centru sportovní medicíny zátěžové testy

Novinky, Hana Szotkowská

Odborníci z AGEL Sport Clinic měli v průběhu dvou dnů ve své péči hokejisty HC Olomouc. Sportovci, včetně hokejové legendy Pavla Patery, absolvovali zátěžové testy, které kromě prověrky zdravotního stavu odhalily i fyzickou připravenost jednotlivých hráčů.

Foto: Darina Formánková

Zátěžové testy podstoupila také hokejová legenda, ikona kladenského hokeje, čtyřnásobný mistr světa a olympijský vítěz Pavel Patera

Článek

Před začátkem nové sezóny si vedení týmu HC Olomouc, který postoupil do hokejové extraligy, vybralo pro realizaci komplexních zdravotních a kondičních testů nedávno otevřené Centrum sportovní a preventivní medicíny AGEL Sport Clinic v prostějovské nemocnici.

Zátěžové testy podstoupili během úterý a středy postupně všichni hráči. Testy kromě prověrky zdravotního stavu odhalily rovněž fyzickou připravenost jednotlivých hráčů.

„Kromě vyšetření na ergometru a měření složení těla, podstoupili všichni hráči také kompletní zdravotní prohlídku, kompletní fyzioterapeutický rozbor, testování síly, rychlosti, zrychlení a stability na dynamografické plošině i monitorování variability srdeční frekvence,“ prozradil vedoucí centra sportovní a preventivní medicíny Mgr. Radim Šlachta, PhD.

Většina hráčů také využila možností podstoupit echokardiografického vyšetření srdce, které mohlo díky možnostem centra proběhnout přímo v prostorách zázemí hokejového klubu.

„Na vrcholové sportovce jsou v dnešní době kladeny stále větší nároky. A zároveň se v současném sportu množí nečekané kolapsy a bohužel i ´náhlá úmrtí´ mladých a trénovaných hráčů. Proto jsou tyto testy velmi důležité. Pomáhají eliminovat rizika a možná závažnější onemocnění a problémy,“ doplnil Radim Šlachta.

Po ukončení a vyhodnocení všech těchto vyšetření proto bude následovat závěrečná interpretace výsledků členům realizačního týmu s jasným cílem zabezpečit co nejefektivnější přenos výsledků všech měření do tréninkového procesu a péče o hráče. 

Nové centrum sportovní a preventivní medicíny AGEL Sport Clinic otevřela prostějovská nemocnice loni na podzim. Centrum nabízí komplexní servis pro vrcholové, výkonnostní i hobby sportovce se zaměřením na preventivní medicínu. Odborníci v centru radí trenérům, sportovcům i rodičům sportujících dětí, jak optimalizovat sportovní výkon, předcházet poškození zdraví či úrazům – a pokud už úraz vznikne, povedou maximálně efektivní léčbu, umožňující brzký návrat do tréninkového procesu. AGEL Sport Clinic se nachází přímo v areálu prostějovské nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám