Hlavní obsah

Oldřich Kaiser a Dáša Vokatá vzpomínají na Ivana Martina Jirouse v pořadu Čekání na Magora

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V listopadu to byly dva roky, co zemřel básník, publicista a jedna z nejvýraznějších postav českého undergroundu Ivan Martin Jirous. Vzpomínkou na něj je program Čekání na Magora, který vznikl díky jedné z jeho životních partnerek, písničkářce Dáše Vokaté.

Foto: Čekání na Magora (archiv)
Článek

Partnerem Dáši Vokaté v tomto poeticko-hudebním pořadu je Oldřich Kaiser, který v duetu s undergroundovou písničkářkou zpívá vedle jejích autorských písní například i slavné hity 60. a 70. let. Další štací, kde bude Čekání na Magora ve čtvrtek 6. března uvedeno, je kulturní dům v Archlebových sadech v Dobrušce.

Na otázku, odkud vzešla myšlenka nacvičit tento program, Dáša Vokatá v jednom z rozhovorů odpověděla: „Prvopočátkem bylo, že Oldřich Kaiser společně s Ivanem Martinem Jirousem namluvil CD Pravdivý příběh Plastic People. Je to šestihodinová nahrávka, kde se tito dva střídají ve čtení. Jejich hlasy se velmi dobře doplňují, má to šťávu. Já sama jsem Pravdivý příběh četla asi třikrát, ale když jsem si ho poslechla v jejich podání, zaujal mě mnohem víc.“

S Oldřichem Kaiserem se jí podle jejích slov spolupracuje krásně. Překvapilo ji, s jakou důsledností se do toho opřel, načetl si Jirousovo dílo a měl živý zájem o Jirousovu postavu jako takovou. Původně očekávala, že bude pouze číst básně, ale postupně rozpoznala, že má rockerský potenciál, hraje dobře na housle a na kytaru, takže ho naučila nové písničky, které složila.

V pořadu se nejen hodně zpívá, ale Oldřich Kaiser také čte básně. Diváci užívají mnohá překvapení a díky tomu, že si oba umělci takzvaně sedli, jde všechno snadno.

Reklama

Výběr článků

Načítám