Hlavní obsah

Ohně, bylinky i sovy – to je Svatojánská noc v Pardubicích

Novinky, Lucie Hlaváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Se Svatojánskou nocí se pojí množství tradic i pověr. Některými z nich se nechalo inspirovat i pardubické Ekocentrum PALETA.

Foto: archiv Záchranné stanice Lipec
Článek

Svatojánská noc je oslava příchodu léta. Nese sice pojmenování po křesťanském světci Janu Křtiteli, její původ je ovšem mnohem starší. Vychází z pohanských zvyků spojených s letním slunovratem. Lidé věřili, že v tomto období slunce ztrácí svou moc nad magickými silami země a ty se díky tomu dostávají na povrch. Na kopcích se pálily ohně, prováděly se rituály, sbíralo se devatero kvítí, hledalo zlaté kapradí a věřilo se, že skály vydávají své poklady.

Při příležitosti této kouzelné noci se konají různé akce. Jednu takovou můžete navštívit 23. června v pardubickém Natura parku. Začíná v 16 hodin a pořádá ji místní Ekocentrum PALETA. A na co se můžete těšit? Od 16 do 19 hodin budou připravené dílničky, během kterých si zájemci vyrobí škapulíř, koktejl z vůní, bylinkový sirup či macerát, vílu z ovčí vlny nebo vodní lampion. V 17 hodin vyrazí děti na dobrodružnou cestu za pokladem. Po 19. hodině se zaposloucháme do sovího houkání – živé sovy představí Záchranná stanice Lipec. Nebude chybět ani půlnoční překvapení. A komu se nebude chtít odejít domů, může přespat na zahradě nebo v zahradním domečku – pro tyto účely je ale potřeba donést si vlastní spacák a karimatku.

Více informací na Facebooku Ekocentra PALETA a na www.paleta.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám