Hlavní obsah

Ohlédnutí za výstavou k osmdesátému výročí zatčení Josefa Čapka v Želivě

Novinky, Helena Podubníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obecní úřad a Knihovna Josefa Čapka v Želivě připravily vzpomínkovou výstavu sestavenou z materiálů a vzpomínek pamětníků. Byly zde vystaveny spisovatelovy knihy, reprodukce i rodinné fotografie.

Foto: Helena Podubníčková

František a Kateřina Dostálovi - vnoučata Josefa Čapka na výstavě

Článek

Některé exponáty osobně věnovala vnoučata Josefa Čapka - Kateřina a František Dostálovi z Prahy. Součástí výstavy byly i vystavené amatérské práce z literární soutěže Náš svět.

Slavnostního zahájení výstavy v sobotu 31. srpna se na obecním úřadě zúčastnilo mnoho příznivců Josefa Čapka včetně zahraničních účastníků. Všichni obdivovali i práci cukrářů – dort v podobě knihy Josefa Čapka Povídejme si děti.

Výstava skončila v úterý 3. září. Navštívili ji mimo jiných i vnoučata Josefa Čapka - Kateřina a František Dostálovi z Prahy. Ze Společnosti bratří Čapků přijeli Olga Rohelová a Josef Vašát, výstavu navštívil spisovatel a novinář Miloš Doležal a spisovatelka Eda Kriseová.

Výstava se konala při smutné příležitosti osmdesátého výročí zatčení Josefa Čapka, který byl 1. září 1939 v Želivě zatčen gestapem. Spisovatel, novinář, básník a malíř trávil poslední svobodné prázdniny s manželkou Alenou ve vilce Svárovských, která stávala na místě dnešního obecního úřadu. Den zatčení Josefa Čapka gestapem připomíná pamětní deska, která je umístěna ve vchodu želivského obecního úřadu.

Právě proto, že se Čapek intenzivně angažoval proti fašismu, odvezlo ho odtud gestapo do Prahy k výslechu na Pankrác a pak až do dubna 1945 prošel postupně koncentračními tábory Dachau, Buchenwald, Saschenhasen a Bergen Belsen, kde asi v polovině dubna roku 1945 zemřel. Události a zmatky posledních dnů války jsou příčinou toho, že přesné datum jeho smrti neznáme. Jeho symbolický hrob se nachází na Vyšehradském hřbitově v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám