Hlavní obsah

Odru v Bohumíně odemkl Jack Sparrow

Novinky, Lucie Balcarová

Vodácká sezóna na řece Odře začala o víkendu se vší parádou. Nejprve pokropením vodou přímo z Odry a plácnutím pádlem po zadnici pokřtili nováčky a pak řeku speciálně vyrobeným klíčem odemkli. Toho se letos ujal pirát Jack Sparrow, který na akci dorazil až z Karibiku.

Foto: Pavel Čempěl

Odru slavnostně odemkl pirát Jack Sparrow, který na akci dorazil až z Karibiku.

Článek

Speciální kovový klíč pro letošní otevírání řeky vyrobili nadšenci z vodáckého sdružení Posejdon. „Klíč zdobí kotva, kormidlo, řetěz, vlajka a trojzubec. Všechny mají svou symboliku. Kotva je znamením šťastných návratů z cest, kormidlo zaručuje nalezení cesty a jedenáct jeho rukojetí připomíná vodácká pravidla, jednotlivé články řetězu pak symbolizují vodáckou pospolitost, trojzubec připomíná vládce moří a oceánů Posejdona a vlajka příslušnost k organizaci,” informoval Roman Štolfa z vodáckého sdružení Posejdon.

Po úvodní slavnostní ceremonii pak asi stovka vodáků nasedla do lodí a vydala se sedm kilometrů dlouhou plavbu. Některé neminulo i nechtěné koupání. Našli se tací, kteří Odru na vlastní kůži okusili hned na startu, jiní si zážitek nechali až do míst, kde nebyli tolik na očích. Do cíle však nakonec dorazili - sušší či mokří - všichni.

„Odru jsme odemykali poprvé. Neminul nás ani slavnostní křest a zalíbilo se nám to natolik, že si plavbu po Odře určitě budeme chtít zopakovat. Do cíle jsme dojeli na rozdíl od jiných sušší," uvedla v cílové stanici v Zabełkowě jedna z účastnic Blanka Křivová z Ostravy.

Vodácká sezóna na Odře poběží naplno až do konce září. Kdo nestihl odemykání, může si půjčit loď v městské půjčovně o víkendech či svátcích. „V půjčovně vodákům nabízíme téměř dvacet lodí, které jsme pojmenovali podle živočichů, kteří v okolí řeky Odry žijí či žili. Opět budou probíhat jak dopolední, tak odpolední sjezdy. Dopolední sjezd startuje od starého hraničního mostu ve Starém Bohumíně v 9 a odpolední ve 14 hodin. Plavba trvá necelé dvě hodiny a končí stejně jako odemykání a uzamykání Odry za mostem v polském Zabelkowě,“ doplnila Mirka Šmídová s tím, že uzamykání řeky Odry pro letošní sezónu plánuje radnice na sobotu 3. října.

Půjčování lodí zajišťují dobrovolní hasiči ze Starého Bohumína. Na víkendové sjezdy je povinná elektronická rezervace na webu města - www.mesto-bohumin.cz v sekci Volný čas, rubrice Rezervace lodí. Mimo víkendy a svátky je možné využít půjčovnu lodí po předchozí telefonické dohodě s hasiči a za podmínky, že na Odru vypluje alespoň šest plavidel. Pro rezervaci lodi volejte na číslo velitele jednotky Jana Hanuska - 731 130 686. Vodáci neplatí půjčovné, ale pouze příspěvek na převoz lodí, a to 100 korun u kánoe a 200 korun u raftu.

Reklama

Výběr článků

Načítám