Hlavní obsah

Od osvobození Ostravy uplynulo 75 let

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od osvobození Ostravy a ukončení 2. světové války uplynulo sedmdesát pět let. Důležité události naší historie si připomenulo i vedení města Ostravy, které 30. dubna u Památníku Rudé armády v Komenského sadech položilo věnce.

Foto: Jiří Zerzoň

75. výročí osvobození Ostravy. Květiny a věnce položili: Vladimír Cigánek, Andrea Hoffmannová, Tomáš Macura a Zbyněk Pražák.

Článek

Květiny u památníku uložili primátor města Ostravy Tomáš Macura, náměstkové primátora města Ostravy Andrea Hoffmannová, Zbyněk Pražák a Vladimír Cigánek.

I když se Ostravané nemohou společně sejít na náměstí jako v minulých letech, připojit se ke společné připomínce významné událostí bude moci každý. Rozsvícením svíčky v okně může v tento den každý obyvatel města uctít památku hrdinů II. světové války a zároveň poděkovat hrdinům dnešních dní.

Osvobození Ostravy 30. dubna 1945 předcházela rozsáhlá Ostravsko-opavská operace, která byla největší válečnou událostí na našem území. Trvala téměř dva měsíce.

„Oblast Ostravy a okolí měla pro nacistické Německo klíčový význam, jelikož byla hlavním zdrojem černého uhlí a centrem výroby oceli. Město osvobodila Rudá armáda pod vedením maršála Andreje Jeremenka. Podílely se na něm také vyčleněné svazky 1. čsl. armádního sboru,” informují historici města Ostravy.

Během operace přišly o život tisíce sovětských a stovky československých vojáků. V Památníku Rudé armády v Komenského sadech, u kterého se každoročně konaly vzpomínkové akce, jsou uloženy ostatky stovek z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám