Hlavní obsah

Od dubna mohou školy učit o přírodě přímo v přírodě

Novinky, Pavel Ratkovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školy na Vysočině mají novou možnost, jak učit žáky o přírodě přímo v přírodě. Chaloupky pro ně připravily dva netradiční terénní výukové programy Za Naturou na túru, které probíhají v chráněných územích Dářská rašeliniště u Radostína a Velký Špičák u Třeště. Školy se jich mohou účastnit zcela zdarma.

Foto: Chaloupky o.p.s.

Zkouška „zemětřesení“

Článek

„V našich terénních programech se snažíme využívat netradiční způsoby výuky, které rozšiřují nejenom znalosti dětí, ale zlepšují i jejich schopnost pracovat ve skupině, řešit problémy a hledat odpovědi na to, co se děje v přírodě. Zároveň musí děti ale i bavit,“ říká lektor Martin Kříž z Chaloupek.

Každý program má proto svůj příběh a účast na něm bude pro děti jedinečným zážitkem. Název Seznamte se: Rašelina výstižně poukazuje na téma vyučované na Dářských rašeliništích – žáci se zde vydají na cestu proti proudu času a sledují vývoj rašeliniště. Program Pouští a pralesem zavede děti do původního bukového lesa na Velkém Špičáku, kde budou všemi smysly odhalovat tajemství tohoto jedinečného starého lesa.

„Programy jsme odzkoušeli již na podzim. Nemohli jsme při něm na Špičáku ochutnávat česnek medvědí, zato jsme si užili ostatních rostlin, které jsme nejen viděli, ale i poslouchali, ohmatávali a očichávali. Byla to pastva pro všechny smysly,“ popisuje Kříž.

„Na Dářku děti nejvíc bavily pokusy s rašelinou: zkouška hořlavosti, přenášení vody jejím prostřednictvím a velký úspěch mělo také zemětřesení, při kterém část skupiny naráz vyskočí a stojící zbytek pocítí záchvěvy země pod sebou,“ vypráví Marie Rajnošková, lektorka rašelinového programu. Na obě lokality je ještě do konce školního roku několik volných termínů.

Programy jsou vhodné pro žáky středních škol a druhého stupně základních škol. Žáky vždy provází zkušený lektor. Výukové programy jsou součástí celorepublikového projektu Za Naturou na túru, který ukazuje, jak o přírodě učit nápaditě a efektivně. Ideou projektu a jeho 25 terénních ekologických výukových programů je přenést část výuky přírodopisu a ekologie do přírody, kde mohou žáci vidět v souvislostech to, co se za zavřenými dveřmi třídy obtížně vysvětluje.

Přehled programů naleznou školy na www.zanaturou.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám