Hlavní obsah

Od citrónů na Novém Zélandu až pod Evropskou jižní observatoř s cestovatelem Petrem Horálkem

Novinky, Petr Komárek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 23. října od 19:00 se na pardubické hvězdárně uskuteční zcela jedinečná přednáška s názvem Od citrónů na Novém Zélandu pod Evropskou jižní observatoř. Zveme na povídání cestovatele, astro-fotografa a popularizátora astronomie Petra Horálka.

Foto: Petr Horálek

Rarotonga (Cookovy ostrovy)

Článek

Poutavé vyprávění doplněné o dechberoucí fotografie jižní hvězdné oblohy nás postupně provede zákoutími malebné krajiny Nového Zélandu, hvězdného ráje nad Cookovými ostrovy, přes Kanárské ostrovy a jižní Afriku až do „Mekky“ současné astronomie, k největším astronomickým dalekohledům světa. Tedy na observatoře La Silla a Paranal v Chile.

Právě chilská poušť Atacama bude třešničkou na pomyslném dortu. Spatříte neopakovatelné pohledy na  tajemnou krásu nejmodernějších a zároveň největších pozemních teleskopů světa "Evropské jižní observatoře" v kombinaci s nádhernými nočními snímky jižní oblohy.

Jaké nástrahy, překvapení a zajímavosti lektora na jeho cestách provázely? Co vlastně nabízí opravdu tmavá hvězdnatá obloha, že se pro ni vyplatí opětovně cestovat přes půlku světa? Nejen to se dozvíte na přednášce 23. října od 19:00 ve Velkém přednáškovém sále DDM ALFA na Gorkého ulici 2658 v Pardubicích.

Bc. Petr Horálek (*1986) je fotograf, cestovatel a popularizátor astronomie. Narodil se v roce 1986 v Pardubicích, kde již v útlém věku podlehl kouzlu hvězdného nebe. Ve stejném městě začal ve svých 12 letech navštěvovat astronomický kroužek na tamní hvězdárně pod vedením dnes již zesnulého Václava Knolla.

Astronomie ho neopustila ani po maturitě, takže se rozhodl vystudovat bakalářský program Astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V profesním i ve volném čase se věnuje popularizaci astronomie, především prostřednictvím populárních astronomických článků na serveru České astronomické společnosti Astro.cz.

Jeho největší vášní v astronomii je pozorování a fotografování výjimečných nebeských úkazů. Zejména pak slunečních a měsíčních zatmění, která ho uchvátila již v dětství a za nimiž cestuje po celém světě. O těchto úkazech letos publikoval v nakladatelství Albatros populární knihu „Tajemná zatmění“.

Autor je rovněž úspěšný astro-fotograf, jehož fotografie nočního nebe a vzácných nebeských úkazů již několikrát ocenila porota České astrofotografie měsíce. Za největší úspěch ovšem považuje, že jedna z jeho fotografií byla vybrána NASA jako prestižní Astronomický snímek dne (Astronomy Picture Of the Day – APOD).

Na konci roku 2014 jej pozvala Evropská jižní observatoř v Chile (ESO) jako prvního Čecha k funkci Fotografického ambasadora. Snímky autora můžete najít na jeho webových stránkách www.astronom.cz/horalek. Pro velký zájem ze stran zahraničních čtenářů jsou jeho stránky vedeny převážně v angličtině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám