Hlavní obsah

Od Černého boha k Bílému

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní počasí je ideální k výšlapům po rozhlednách. Některé věže jako by na sebe majákově navazovaly. Z jedné dohlédnete na druhou, výhledy se otevírají stále hlouběji do krajiny. Czorneboh a Bieleboh stojí nedaleko českých hranic na Šluknovsku.

Foto: Vratislav Konečný

Czorneboh

Článek

Otec vlků

Zaujaly mne svými jmény, tvoří jakýsi jing a jang. Nad městečkem Cunewalde se tyčí obě, k Czornebohu je od parkoviště cesta delší, ale vede lesem, stoupá mírně a je velmi příjemná.

Černoboh byl zřejmě slovanskou obdobou ďábla – je otcem všech vlků, někteří vystupovali v lidské podobě jako kněží – černokněžníci. Nikoli, aby škodili, ale aby rozhodovali, co je správné. Rozhodovali v otázkách osudu, při konfliktech. Za obětinu mohli změnit lidský osud, většinou jí byla medovina, maso, zřídka krev. Novopohané Černoboha znovu uctívají. Bieleboh není dokázán jako antipól.  

Na vrcholku 556 metrů vysokého kopce už na vás čeká restaurace, a hlavně kamenná rozhledna z roku 1851, vysoká 23 metry. Turistický hostinec postavili o šest let později. Kopce, na kterých vyhlídkové věže stojí, dostaly jména od Lužických Srbů. Na celkem malé ploše jich tu napočítáte přes 20, občas přibude nová.

Černobožskou postavili turističtí nadšenci z nedalekého Bautzenu (Budyšína). Rozhledna na rozdíl od okolního lesa nerostla, v roce 1928 již byl výhled téměř zakryt stromy. Dřevěnou nástavbu zničil požár. Není z ní kruhový výhled, ale směrem na Lobau a Budyšín toho uvidíte dost, včetně obludných tepelných elektráren.

Špatně značený krásný výhled

Druhou rozhlednu jsem chvíli hledal, odbočka z obce Beiersdorfu je mizerně značená. Pouták je miniaturní. Parkoviště se nachází asi 400 metrů od věže, stoupák na vrchol ve výšce 499 metrů je mírný.

Nechali ji postavit členové horského spolku z blízkých obcí v roce 1883, jako dřevěnou věž 12 metrů vysokou s vyhlídkovou plošinou. Když ji v roce 1910 téměř zničil blesk, došlo k přestavbě na kamennou, která v roce 1997 povýšila ještě o jedno patro.

Vrchol zakryla dřevěná nástavba, na stěnách najdete papírové pohledové mapy ke snadnější orientaci. Nádherný výhled je směrem k Saskému Švýcarsku, na německé stolové hory, k labskému kaňonu směrem na Drážďany. Východněji pak Vlčí hora, Jizerské hory a za dobré viditelnosti i Ještěd. Vstupné je dobrovolné do kasiček u věží. Restaurace poskytují solidní servis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám