Hlavní obsah

Očekávaná výstava Bohumil Kubišta a české umění 1905 - 2013 je k vidění ostravském Domě umění

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prestižní výstavní projekt Zářivý krystal - Bohumil Kubišta a české umění 1905 - 2013 - Průniky, Střety, Přesahy byla slavnostně zahájena ve čtvrtek 2. října v ostravském Domě umění. Galerie výtvarného umění v Ostravě jej připravovala dva roky ve spolupráci s Národní galerií Praha.

Foto: Josef Zajíc

Zářivý krystal. Výstava v GVU Ostrava 2.10.2014. Ve výřezu: Kubišta bohumuil, Interier, 1908.

Článek

Návštěvníci od 2. října 2014 do 4. ledna 2015 uvidí zevrubně pojatou expozici, která důkladně mapuje nejenom tvorbu Bohumila Kubišty, ale také jeho vliv na české umění 20. století s přesahem do současnosti.

Návštěvníci mohou spatřit 223 obrazů z toho 130 s dílny Bohumila Kubišty. Grandiózní výstava je umístěna téměř ve všech sálech Domu umění. „Jedním z cílů výstavy je poukázat na Kubištovu vůdčí roli v rámci celého českého moderního umění 20. století, která byla vždy předpokládaná, ale nebyla nikdy výstavně prokázána,” uvedl Karel Srp, který vedl tým kurátorů, kteří projekt připravili.

Při příležitosti výstavy GVUO vydává ve spolupráci s nakladatelstvím Arbor vitae dvoudílnou publikaci. První díl nazvaný Bohumil Kubišta - Zářivý krystal díky zevrubným archivním výzkumům odhaluje i doposud neznámé peripetie dobrodružného života Kubišty, který zemřel na španělskou chřipku téměř záhy poté, co přežil první světovou válku v roli důstojníka dělostřelectva.

Druhý díl je věnován autorům, jejichž tvorba je Kubištou ovlivněna nebo se k němu odkazuje. Díl vychází pod názvem Bohumil Kubišta a české umění 1905 - 2013 - Zářivý krystal.

Bohumil Kubišta (1884 - 1918) byl český malíř a grafik. Po studiích v Praze cestoval do Florencie, kde se stal posluchačem tamější Akademie. Studoval teorii barev, analyzoval harmonické a kompoziční principy starých a moderních mistrů. Jeho obrazy jsou založeny na vyvažování jednotlivých prvků. Uplatňoval v nich kompoziční princip zlatého řezu. Z existenčních důvodů vstoupil do armády, kde působil jako důstojník dělostřelectva v chorvatské Pule. Krátce po konci války zemřel na španělskou chřipku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám