Hlavní obsah

Obyvatelům Uherského Hradiště nejsou černé skládky lhostejné, připojí se k akci Ukliďme Česko

Novinky, Lenka Durďáková

Uherské Hradiště se letos poprvé zapojí do celorepublikové dobrovolnické akce Ukliďme Česko, která si klade za cíl plošné uklízení černých skládek. Už ve středu 15. dubna budou zahájeny práce podél řeky Moravy a v sobotu 18. dubna bude akce pokračovat v lokalitě „studánka“ v ulici 28. října.

Foto: Josef Pavela

"U Studánky" - Pramen Staré Olšavy, ul. 28. října, Uherské Hradiště

Článek

Středeční úklid na březích řeky Moravy v lokalitě Jaktáře si vzala pod patronaci SŠ Mesit, o.p.s a se studenty se zapojí už ve středu 15. dubna. Ve čtvrtek budou studenti pokračovat v úklidu v nejbližším okolí školy.

V sobotu 18. dubna bude od 8 hodin hlavní pozornost věnovaná lokalitě „u studánky“ v ulici 28. října, která je dlouhodobě upozaďovaná a míra znečištění je zde značně velká. V podstatě celá lokalita je do určité míry černou skládkou, přitom se nachází v bezprostřední blízkosti zástavby a je ideálním místem k rekreaci obyvatel z přilehlého okolí. Účast na vyčištění této lokality mimo veřejnosti přislíbili i myslivci z MS Korábek Mařatice-Vésky a hasiči SDH Mařatice.

Organizačně celou akci zajistí Informační centrum pro mládež Uherské Hradiště, které primárně spolupracuje se školami a školskými zařízeními, věnuje se dobrovolnictví, volnočasovým aktivitám ve všech oblastech.

„Připravili jsme plakáty a letáky, které distribuujeme v místech, které se bezprostředně dotýkají vybrané lokality, a doufáme, že se mimo organizací zapojí i obyvatelé města, kterým není otázka životního prostředí a kulturního života lhostejná,” uvedl Josef Pavela, vedoucí ICM.

„Město Uherské Hradiště, které celou akci zaštiťuje, zajistí z velké části odpadkové pytle na sběrných místech a odvoz odpadků. V případě lokality „studánka“ v ulici 28. Října (oficiálně Starý pramen Olšavy) bude přistaven mezi MŠ „U Studánky“ a bytovou zástavbu kontejner, bude zde také stanoviště organizátorů akce,“ popsal roli města František Elfmark, Dis., radní Města Uherské Hradiště.

Všichni si od této akce slibují vyčištění a zkulturnění lokalit a opětovné získání ekologicky vyvážené krajiny bez zátěže odpadky a hlavně výsledný efekt zpříjemní obyvatelům města pobyt v těchto lokalitách.

Reklama

Výběr článků

Načítám