Hlavní obsah

Obyvatelé Valašských Klobouk a Smoliny uctí památku Josefa Valčíka

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Uctění památky Josefa Valčíka, jeho rodiny a obětí nacistické okupace se letos ve Smolině na Zlínsku uskuteční v pátek 29. května v 17 hodin. Smolinský rodák byl jedním z výsadkářů, kteří uskutečnili atentát na Reinharda Heydricha.

Foto: MěÚ Valašské Klobouky

Pomník Josefa Valčíka ve Smolině na Zlínku.

Článek

„Aby bylo možné dodržet platná protiepidemická opatření a předpokládaný povolený počet 300 účastníků, dozná scénář tradičního setkání obměny. Smolinskému rodáku vzdají pocty představitelé města Valašské Klobouky, osadního výboru a příbuzní z Valčíkovy rodiny,“ informovala tisková mluvčí kloboucké radnice Lenka Zvonková.

Pietního shromáždění se mohou zúčastnit také občané za dodržení vzájemných dvoumetrových rozestupů. Mše svatá letos u památníku sloužena nebude, v programu ji nahradí modlitba.

„Pořádání pietního aktu k poctě plukovníku Josefu Valčíkovi bylo kvůli situaci s koronavirem dlouho nejisté, ale vzhledem k příznivému vývoji a uvolňování opatření můžeme uctění jeho památky přece jen uskutečnit. Namísto soboty se ale u památníku shromáždíme v pátek v podvečer,“ uvedla starostka města Valašské Klobouky Eliška Olšáková.

„Položíme věnce a květiny a připomeneme si, jak obrovské hrdinství, vlastenectví a odvahu zdejší rodák svým podílem na přípravě atentátu za druhé světové války na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha prokázal. A také jakou nezměrnou oběť za to on i jeho rodina zaplatili,“ dodala starostka.

Od atentátu uplyne 27. května 78 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám