Hlavní obsah

Obyvatelé Sokolovska mohou snáze odevzdávat staré elektro

Novinky, Táňa Modlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec loňského a začátek letošního roku přinesl lidem na Sokolovsku další rozšíření možností, jak pohodlně a zdarma předat k ekologické recyklaci vysloužilé elektro.

Foto: Táňa Pokorná
Článek

Stávající sběrná síť tvořená především sběrnými dvory měst a obcí se rozrostla o možnost zpětného odběru vysloužilých elektrozařízení o prodejce, kteří vysloužilé spotřebiče přijímají, aniž by bylo třeba u nich nakoupit nové zboží.

Smlouvy s kolektivním systémem pro sběr a recyklaci elektroodpadu ELEKTROWIN uzavřela v posledních týdnech firma Jakub Elexmayer s pobočkou v Sokolově a firma Jiří Vydra z Kynšperka nad Ohří nabízející ozvučení kulturních akcí.

Za deset let svého působení už ELEKTROWIN vybudoval po celé České republice síť čítající přes 12 000 míst zpětného odběru. Díky tomu ČR dlouhodobě překračuje zhruba o kilogram požadavek evropské směrnice, podle kterého se musí v každé členské zemi ročně vysbírat nejméně čtyři kilogramy na každého obyvatele.

Už příští rok ale vstoupí v platnost nový způsob výpočtu těchto kvót. Česká republika bude muset zajistit sběr a recyklaci takového množství starého elektra, které odpovídá 40 procentům hmotnosti ročně prodaných nových spotřebičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám