Hlavní obsah

Obuvnické stroje i historická výrobní linka se spustí na Ševcovskou pouť

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční Ševcovskou pouť chystá Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Svátek ševců, koželuhů a rukavičkářů si návštěvníci ve 14|15 Baťově institutu připomenou ve středu 6. listopadu od 9 do 18 hodin. Děti i dospělí se mohou těšit na ukázky tradiční výroby obuvi.

Foto: archiv Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně

Děti při Ševcovské pouti mohou obdivovat nejrůznější řemeslníky.

Článek

Speciálně v tento den se rozjedou i obuvnické stroje a výrobní linka z bývalých Baťových závodů. Původní stroje a linky na výrobu obuvi obslouží každou půlhodinu pracovníci firmy Svit Machinery.

„Překvapením celé pouti budou otec a syn Hýžovi, kteří předvedou výrobu krpců. Syn Jiří a jeho otec Svatopluk toto ševcovské řemeslo provozují ve své dílně v Kelči na Vsetínsku. Na ševcovské pouti boudou své řemeslné umění předvádět všem návštěvníkům,“ prozradila pracovnice muzea a organizátorka pouti Hana Čubanová. 

Dále se v expozici Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost představí i další řemeslníci. Na pouť zavítají manželé Hutěčkovi ze Želechovic, kteří budou s pomocí návštěvníků vyřezávat botičky. Perníkářka Alena Kadlecová z Klepačova chystá botičky zdobené a jedlé, manželé Adamcovi z Vizovic předvedou řemeslo drátenické a také se pochlubí výrobou korálkových vánočních ozdob. Lidé se mohou těšit i na vizovické pečivo od Jany Návratové či sklo od paní Obšivačové z Vizovic.

Pouť má v muzeu již dlouholetou tradici. V den Ševcovské pouti zaplatí všichni návštěvníci za vstup do muzejní stálé expozice jednotné vstupné 20 korun. Děti do šesti let mají vstup zdarma. „Děti se navíc mohou těšit i na malé pouťové překvapení, chybět například nebudou balonky,“ pozvala nejmenší návštěvníky Hana Čubanová.

Během dne začne v 15. budově také výstava nazvaná Protiklady – Žijeme ve světě absurdity. Jedná se o výstavu prací pedagogů a studentů Ateliéru designu obuvi z Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Vernisáž je naplánována na 17 hodin ve foyer.

Podle liturgického kalendáře mají patroni ševcovského řemesla svatý Kryšpín a Kryšpinián svátek 25. října. Bratři žili ve druhé polovině 3. století, za svou víru v Krista byli kolem roku 287 umučeni. Církev je nikdy oficiálně za svaté neprohlásila, za patrony ševců ale byli uznáváni po celá staletí. Svědčí o tom celá řada artefaktů dochovaných v chrámech po celé Evropě. Například v Praze jim byl v roce 1714 zasvěcen boční oltář v Týnském chrámu. Na jejich počest se od 17. století konaly pouliční taškařice a pouti.      

Sbírka obuvnického muzea, která je součástí stálé expozice Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost patří k nejstarším svého druhu v Evropě. Prostřednictvím více než šesti set exponátů seznámí návštěvníky s historií i současností obouvání, vývojem výroby obuvi a dějinami ševcovského řemesla. Sbírkový fond sleduje vývoj obouvání od nejstaršího období českých dějin až po současnost. Nejranější období je zachyceno prostřednictvím replik, nejstarší originály pocházejí z konce 16. století. Atraktivní součástí expozice je kolekce obouvání cizích národů.

Obuvnický průmysl, který se díky Baťovým závodům a pozdějšímu Svitu stal pro Zlínsko jedním z klíčových oborů, přežil v regionu jen ve výrazně zredukované podobě. Ještě v roce 1990 se na území současné České republiky vyrobilo asi 70 milionů párů obuvi, z toho více než 50 miliónů ve Zlíně.  

Reklama

Výběr článků

Načítám