Hlavní obsah

Obrazy Josefa Ullmanna a Oty Bubeníčka vystavuje Galerie Goltzova tvrz

Novinky, Ladislav Málek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již 22. výstava prodejní obrazů v Galerii Goltzova tvrz v Golčově Jeníkově otevřela své brány v neděli 22. dubna. Instalována je opět více než stovka obrazů od dvou žáků mistra české krajinomalby Julia Mařáka - Josefa Ullmanna a Oty Bubeníčka.

Foto: Ladislav Málek

Ota Bubeníček, Makové pole, 1909

Článek

Josef Ullmann

Josef Ullmann se narodil v roce 1870 v obci Nekníř na Plzeňsku. Po předčasné smrti otce se jeho matka se čtyřmi sourozenci přestěhovala do Plzně. Jen náhoda způsobila, že jeho drobné kresebné pokusy se staly předmětem zájmu ředitele škodových podniku, na jehož popud odešel Ullmann do Mnichova.

Připravoval se nejprve v soukromé škole profesora B. Schmiedta a profesora A. Finka. Poté vstoupil na akademii u profesora J. Hertericha. V roce 1897 přišel do Prahy, kde navštěvoval školu profesora Pirnera. V roce 1898 již nacházíme Ullmannovo jméno v seznamu žáků profesora Mařáka na pražské akademii.

První práce vytvořené v prostředí Mařákovy školy vykazovaly volbou námětů, typem koloritu i kompoziční výstavbou příbuznost s lesními interiéry svého učitele. Po roce 1899 zjišťujeme uvolněnější rukopis, smělejší užití barevné skvrny a dekorativní cítění. Není to již úsilí strohého přepisu skutečnosti, ale dosud ani imprese barevných skvrn. Obrazy tehdy vznikající jsou dokladem rostoucí technické jistoty. Jsou to krajiny Ullmannovy duše, které se roku 1902 začínají objevovat na výstavách pořádaných Krasoumnou jednotou, Uměleckou besedou či JUV.

Následující léta (1903-1906), pro Ullmanna klíčová, jsou časem pilné práce i prvních úspěchů. Je zastoupen svými obrazy v Moderní galérii a účastní se přehlídky českého umění v Mnichově. Menší soubor obrazů vystavený v Rudolfinu v roce 1906 je přípravou k první samostatné výstavě v roce 1908 v Topičově salonu.

Otto Bubeníček (1871 – 1962)

Rodák z Uhříněvsi u Prahy zpočátku působil jako litograf v Haasově dílně, ale touha po umělecké volnosti ho zavedla v roce 1898 na Akademii k profesoru Mařákovi. Poprvé předstoupil před veřejnost v roce 1901 na výstavě Krasoumné jednoty v Rudolfinu absolventským obrazem Pod hrází. Od té doby každý rok vystavoval v Mánesu a v J. U. V. v Praze.

Bubeníčkovo vskutku mnohačetné dílo nestejných kvalit má několik vrcholů, vynikající práce nalezneme hned na počátku tvorby. V drobnějších lepenkách pokouší dobové směry většinou s vynikajícími výsledky. Krásné jsou jeho práce z Valašska. Vrcholné práce fauvistického rázu najdeme v letech 1907-1909. Krásné práce si přiváží z pobytu v Dalmácii a ze Splitu.

Po roce 1910 zaujmou některé obrazy ovlivněné německým krajinářstvím. V až bezbřehé produkci se postupně ztrácí některé opravdu kvalitní krajinomalby sumarizující vše dosud naučené (větší kompozice z let 1915-1925). Bubeníček kreslil i maloval do vysokého stáří a stal se jedním z nejoblíbenějších Mařákovců.

Výstava v Golčově Jeníkově je přístupná denně, včetně svátků, od 10 do 16 hodin.

Veškeré informace na www.antikgoltz.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám