Hlavní obsah

Obrazy Hany Koblížkové-Šálové a Lubomíra Zemana se představí v Hronově

Novinky, Markéta Machová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V březnu se v Sále J. Čapka představí díla náchodských výtvarníků. Na jedné straně přivítají návštěvníky obrazy Hany Koblížkové–Šálové, na druhé uvidí malby Lubomíra Zemana. Oba jsou členy Ateliéru malířů a grafiků Náchod a svá díla představili již na několika výstavách v regionu. Nyní zavítali i do Hronova.

Foto: Hana Koblížková
Článek

Ateliér malířů a grafiků Náchod (AMAG) oslavil v loňském roce 70 let od první výstavy. Tehdy ji pořádal Kruh výtvarníků, jehož je AMAG pokračovatelem.

Kruh výtvarníků vedl deset let (1980 – 1990) i hronovský občan, ale především malíř Ivo Švorčík. V roce 1991 tento výtvarný kroužek zanikl a jako nástupnický spolek byl ustanoven právě AMAG. Dnes spolek sdružuje okolo 30 členů a tvorbu dvou z nich je možné si připomenout nyní i v Hronově.

Hana Koblížková-Šálová se narodila v roce 1943 v Náchodě a pracovala především v textilním odvětví v Červeném Kostelci. V roce 1968 se stala členkou Kruhu výtvarníků při SZK Tepna Náchod, od roku 1991 aktivně působí v Ateliéru malířů a grafiků Náchod. Jak sama uvádí, nerada se omezuje v žánru, pohybuje se od realistických a figurálních kompozic až na hranici abstrakce. Jejími oblíbenými technikami jsou olejomalby, akryl a akvarel.

Lubomír Zeman se narodil v roce 1954 v Náchodě. Pracoval jako strojní zámečník a členem AMAG je teprve od roku 2015. Sám nejraději využívá techniku olejomaleb a akrylu. Jeho celoživotním koníčkem je kromě malování i řezbářství. Specializuje se na tvorbu betlémů s typickými postavičkami hudebníků, dárců, zvířátek a českou lidovou architekturou. S jeho betlémy se budete moci setkat i letos v prosinci v Hronově na výstavě rovněž ve foyer Sálu J. Čapka.

Výstavu obrazů Hany Koblížkové – Šálové a Lubomíra Zemana si nenechte ujít ve dnech 5. - 29. března ve foyer Sálu J. Čapka každý pracovní den od 8.00 do 12.00 hodin a od 12.30 do 16.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám