Hlavní obsah

Obnovená premiéra kantáty Čtvero ročních dob po 240 letech

Novinky, Zuzana Rožková

Nadační fond na podporu vážné hudby pořádá ve čtvrtek 24. listopadu od 19.30 hodin v Zrcadlové kapli Klementina obnovenou premiéru oslavné kantáty Čtvero ročních dob, kterou složila duchovní skladatelka a alžbětinská jeptiška Marie Juliana OSE v roce 1776.

Foto: E. Hodíková

Zrcadlová kaple Klementina

Článek

Uspořádat obnovenou premiéru na den přesně po 240 letech, to je nápad věru zajímavý. Právě takový nápad pojal Jakub Michl, hudebník, bývalý stipendista Nadačního fondu na podporu vážné hudby a v neposlední řadě též hudební vědec, když při svých bádáních v archivech objevil oslavnou kantátu alžbětinské jeptišky Marie Juliany.

Řád alžbětinek zajišťoval především provoz špitálů a pomoc potřebným, avšak zanechal odkaz i české hudební historii. V roce 1776 se v pražském alžbětinském konventu odehrála série hudebních produkcí k oslavám výroční matky představené Marie Deodaty.

Jednou z nich byla právě kantáta Čtvero ročních dob, jejíž autorkou byla sestra a ředitelka kůru Marie Juliana, zřejmě jediná působících skladatelka v Čechách v 18. století. Libreto k dílu složil exjezuita Rochus Elinger, který pro rozpadu jezuitského řádu působil u alžbětinek jako zpovědník. Libreto pojednává o putování Dětinské lásky, proměny času i lidského života reprezentují Jaro, Léto, Podzim a Zima.

Skladba bude provedena souborem MOTUS HARMONICUS, jehož je Jakub Michl uměleckým vedoucím. Obecenstvu se představí v rozšířené sestavě, čítající pět zpěváků a šest hudebníků. 

V širších souvislostech je uvedení tohoto díla významné též z toho důvodu, že dokládá skutečnost o existenci většího počtu žen hudebnic, než je obecně míněno. A ačkoliv byla v daných dobách hudba více doménou mužů, tak právě ženské kláštery skýtaly příležitost k rozvíjení hudebních talentů ženám, které by ve světské společnosti hudbu provozovat nemohly.

Pro Nadační fond na podporu vážné hudby je ctí koncert realizovat, což je možné především díky finanční podpoře Ministerstva kultury ČR, společnosti ACTA M, s.r.o. a s laskavou podporou Národní knihovny ČR. Je totiž velmi příjemné, že se koncert uskuteční v působivé Zrcadlové kapli Klementina. Kaple letos dosáhla 290 let od svého dokončení, takže lze s nadsázkou říci, že budou dvě "starší dámy" slavit spolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám