Hlavní obsah

Obleva dorazila i do Karviné, řekám se zvýšily hladiny

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploty přesahující 10 stupňů, tající sníh a všude spousta vody - tak vypadala ve čtvrtek 23. prosince situace v Karviné. V souvislosti s tím začaly stoupat hladiny řek.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie - Jarní povodně způsobily v Karviné a okolí velké škody na majetku - Rozvodněná řeka Olše.

Článek

Náhlé zvýšení teploty způsobilo tání většího množství sněhu, který v Karviné v předešlých týdnech napadal. I přes vysoké teploty však byly zamrzlé chodníky a některé komunikace, lidé se tak nevyhli pádům. Ty naštěstí nejčastěji končily jen modřinou či lehkou pohmožděninou. 

V důsledku tání sněhové pokrývky začaly stoupat hladiny některých řek. Hladina Olše protékající Karvinou se zvedla o 60 centimerů, v pátek 24. prosince ráno hladina dosahovala zhruba 114 centimetrů na měřící stanici v Dětmarovicích.

Pozadu nezůstala ani řeka Petrůvka protékající obcí Petrovice u Karviné. Její hladina se zvedla o zhruba 70 centimetrů a dosáhla tak 135 centimetrů na měřící stanici v polském městěčku Zebrzydowice, které se nachází jen několik kilometrů za česko-polskou hranicí.

Prvního stupně povodňové aktivity dosáhla ve čtvrtek řeka Stonávka v Hradišti. Objem přitékající vody však pojala Těrlická přehrada bez větších problémů. Odtok z přehrady byl zvýšen na čtyřnásobek, i přesto se ale jednalo o normální stav.

Další zvedání hladin řek bude záviset na rychlosti tání sněhu, kterého je především na horách velké množství. Meteorologové podle své čtvrteční předpovědi nepředpokládali žádné extrémní stoupání hladin řek. Podle jejich slov by mohly řeky výjimečně dosáhnout 2. stupně povodňové aktivity. Tato zpráva se Karviné netýká, zde by mohly řeky ve zcela výjimečných případech dosáhnout maximálně 1. stupně.

Výstraha povodňové bdělosti, kterou vydal ČHMÚ, potrvá až do 25. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám