Hlavní obsah

Oblastní kolo festivalu poezie Wolkrův Prostějov mělo vyšší úroveň než v roce 2013

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klubcetrum v Ústí nad Orlicí zajistil ve středu 19. února v orlickoústeckém Kulturním domě konání přehlídky Oblastního kola festivalu poezie Wolkrův Prostějov, které se účastnilo 12 recitátorů z pěti středních škol.

Foto: Stanislava Dvořáková

Klubovna Kulturního domu v Ústí nad Orlicí se stala dějištěm vystoupení studentů s úryvky poezie a prózy.

Článek

Oblastní kolo festivalu poezie Wolkrův Prostějov 2014 bylo úspěšným pokračováním tohoto festivalu z roku 2013. Soutěž byla opět rozdělena do dvou kategorií, v kterých se v přednesu vystřídalo 12 studentů středních škol.

V I. kategorii 15-17letých soutěžilo pět účastníků - dvě studentky a dva studenti gymnázia Ústí nad Orlicí a jedna studentka Letohradského soukromého gymnázia.

V II. kategorii 18-20letých se účastnilo sedm účastníků - tři studentky gymnázia Lanškroun, dva studenti Letohradského soukromého gymnázia, jedna studentka ZUŠ P. Ebena Žamberk a jeden student SŠUP Ústí nad Orlicí.

Předsedou hodnotící poroty byl herec divadla v Pardubicích MgA. Josef Vrána, herečka a moderátorka Českého rádia 3 Vltava Jana Trojanová a učitelka ZUŠ J. Kociana v Ústí nad Orlicí.

Oblastní kola proběhnou ještě v Chrudimi, Svitavách a Litomyšli a změnou proti minulému roku je, že pro oblasti nejsou dány postupové kvóty, naopak mohou přijít i ti, kteří se oblastních kol neúčastnili.

Z tohoto pohledu se ústecké kolo soutěže stalo určitou přehlídkou připravenosti a umu jednotlivých recitátorů a s tím souvisejícím předpokladem pro umístění v Krajském kole festivalu soutěže poezie Wolkrův Prostějov, které se bude konat 6. března v Pardubicích. Vyvrchlením bude červnový celostátní festival v Přerově, kterého se účastní šest nominovaných z každého krajského kola.

Ne vždy se povede vše podle představ a tak na základě hodnocení středečního vystoupení bylo v I. kategorii uděleno čestné uznání Nikole Honzové z gymnázia v Ústí nad Orlicí a Barboře Kostkanové z Letohradského soukromého gymnázia. Diplom za 1. místo převzal Petr Janota z gymnázia v Ústí nad Orlicí.

V II. kategorii byla udělena čestná uznání Veronice Maiové a Evě Hejkrlíkové obě z gymnázia v Lanškrouně a Martinu Krejčímu z Letohradského soukromého gymnázia, diplom za 2. místo převzali Denisa Špinlerová z gymnázia v Lanškrouně a Petr Opletal z Letohradského soukromého gymnázia a diplom za 1. místo Natálie Dunglová ze ZUŠ P. Ebena v Žamberku.

Největší překážkou lepšího ocenění byla tréma některých vystupujících, kdy z předložených témat porotě chytali pak od ní slova nápovědy.

V závěrečné besedě byly s každým jednotlivcem probrány připomínky k jeho vystoupení s případnou radou co vylepšit, aby si zajistil úspěch v krajském kole. Nejčastějším nedostatkem byla chybějící přirozenost vystoupení a frázování. V některých případech neodpovídal vybraný text charakteru osobnosti recitátora.

Celkové hodnocení vyznělo kladně, došlo k zlepšení úrovně proti minulému roku. Předseda poroty poděkoval účastníkům za zájem o umělecký přednes a za celou porotu je vyzval, aby se opět v hojném počtu účastnili Krajského kola soutěže poezie Wolkrův Prostějov v Pardubicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám